Evangelizacija

SVETA MISA. NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Slaveći Euharistiju sudjelujemo u Isusovoj žrtvi koja se već dogodila On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi...

Foto: Josh Applegate, Unsplash

Foto: Josh Applegate, Unsplash

 

 

Euharistija je sredstvo koje je Isus ustanovio kako bi nam omogućio da i mi mnogo puta, na duhovan, sakramentalan način, stvarno sudjelujemo u njegovoj žrtvi koja se je dogodila samo jednom. Dakle, kao što su Adam i starozavjetni ljudi mogli žrtvovanjem životinja participirati u Isusovoj žrtvi mnogo puta unaprijed, prije nego što se je stvarno dogodila, tako mi možemo u toj istoj žrtvi participirati mnogo puta slaveći Euharistiju nakon što se je stvarno dogodila.

…Zato je sve ono što smo Isusu predavali, i što ćemo mu još predavati da ponese i uzme na sebe, Isus zaista već uzeo i ponio (Iz 53,4-6)

Kad je Isus umirao na križu, Otac je gledao cijelu povijest čovječanstva

Kako si to možemo predočiti? Kad je Isus umirao na križu, Otac je gledao cijelu povijest čovječanstva. Gledao je i tebe i mene i vidio svako prikazivanje Isusove muke. Iako misnu žrtvu tijekom svog života prikazujemo mnogo puta i na različite nakane, on je sva naša prikazivanja vidio već tada – u trenutku Isusove muke i smrti. Zato je sve ono što smo Isusu predavali, i što ćemo mu još predavati da ponese i uzme na sebe, Isus zaista već uzeo i ponio (Iz 53,4-6). Kad na Svetoj Misi prikazujemo njegovu žrtvu Ocu, trebamo biti svjesni da se to prikazivanje događa izvan ograničenosti vremena.

On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi…

svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem

Nebeski Otac od nas očekuje da mu prikazujemo Isusovu žrtvu i tako primamo njegovo otkupljenje, ali i posredujemo ga drugima. Isus želi da prikazivanjem njegove žrtve prihvatimo njegovu ljubav i postignemo što više duhovnih i vremenitih dobara za sebe i za druge, te želi da mu u Euharistiji uzvratimo ljubav s križa. On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi – a jedino što njegovoj savršenoj žrtvi nedostaje jest to da u njoj sudjelujemo djelatno i plodonosno i da je posredujemo drugima (Kol 1,24).

Ulomak iz knjige Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh