Evangelizacija

FRA GABRIEL CORTES

Skejteri i fratri imaju nešto zajedničko, a što – otkrio je fratar kojemu je zapovjeđeno skejtati! Kada bi ga mladići vidjeli u skateparku dobacivali bi da je stigao ‘papa’, pitali bi se u šali je li to Isus...

Foto: Screenshot

Fra Gabriel Cortes je sedam godina skejtao kao tinejdžer u New Hampshireu, ali kad je počeo osjećati duhovni poziv, odlučio je napustiti svoju strast kako bi živio život siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Pridružio se Franjevcima od Bezgrešne i šest godina nije dodirnuo skateboard. Jednog dana, na njegovo iznenađenje, superior mu je dao poseban zadatak – zapovjedio je fra Gabrielu da nabavi skateboard i jednom tjedno ide u skatepark gdje će evangelizirati i svjedočiti vjeru. Vjeran zavjetu poslušnosti, fra Gabriel je to i učinio, piše Brandon Vogt, a prenosi HKM.

Kad je počeo provoditi vrijeme sa skejterima, shvatio je da imaju jednu zajedničku crtu: i fratri i skejteri sebe vide kao subkulturu. U tom obostranom odbacivanju svjetovnih vrijednosti, i jedni i drugi su otvoreni za nove puteve u životu.

To ga je svjedočenje povezalo s mnoštvom ljudi, uglavnom mladića, koji inače nikada ne bi susreli Krista ili njegovu Crkvu.

U jednom ranijem intervjuu za AirMaria fra Gabriel je posvjedočio kako evangeliziranje na ulici, iako mu je skejtanje strast, predstavlja određeni križ. Kada bi ga mladići vidjeli u skateparku, pojašnjava, dobacivali bi da je stigao ‘papa’, pitali bi se u šali je li to Isus: „To je za mene križ, jer se ne želim isticati, više sam samotnjak, želim biti skriven, ali istovremeno je i probijanje leda, jer kad me mladi vide kažu: ‘A on je to sigurno i prije radio!’ Ne biste vjerovali kakvi su to razgovori, s kakvim sam se sve ljudima susreo, i mlađima i starijima, predivnim ljudima u Perthu; gledali su moj habit iz 12. st. i pokazivali veliko poštovanje. Iako ne razumiju o čemu se radi kad me vide, daju mi priliku i vrlo su ljubazni i puni poštovanja. Sklopio sam mnoga prijateljstva. Bog djeluje na nevjerojatne načine!“

U našem kutku za duhovnu glazbu nedavno smo objavili predivan video uradak Spirit Juice Studiosa – „Salve Regina“ u kojemu fra Gabriel izvodi svoje vratolomije, ali i pjeva gregorijanski koral. I vama se svidjela izvedba, a film je 2015. dobio i nagradu Emmy.

Uživajte još jednom:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh