Zanimljivosti

RIJEČI SVETOG FRANJE ASIŠKOG

Simpatična fotografija mladog franjevca: ‘Sestre moje ptice, morate hvaliti svoga Stvoritelja’ Fotografiju su opisali riječima: „Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!"

Foto: Facebook, Visovac.hr

Foto: Facebook, Visovac.hr

Na Facebook stranici franjevačkog samostana na Visovcu objavljena je simpatična fotografija. Na njoj se nalaze mladi fratar, a u fratrovoj kapuljači – mali ptić.

Fotografiju su opisali riječima: „Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!”.

Navedeni prizor nas je podsjetio na crticu iz života svetog Franje Asiškog.

„Dok su se mnogi pridruživali braći, blaženi otac Franjo je putovao Spoletskom dolinom. Kad je stigao do nekog mjesta nedaleko od Mevanija, gdje se skupilo veliko mnoštvo svakovrsnih ptica: golubova, malih vrana, čavki itd.

Zamolio da poslušaju

Pošto im se sasvim približio i vidio da ga čekaju, na uobičajen ih je način pozdravio. Silno se začudio što se ptice nisu dale u bijeg, kako obično čine; izvanredno se obradovao i ponizno ih je zamolio da poslušaju riječ Božju. Među ostalim što im je rekao dodao je i ovo:

Hvalite Stvoritelja i ljubite ga

„Sestre moje ptice, mnogo morate hvaliti svoga Stvoritelja i uvijek ga ljubiti. Zaodjenuo vas je perjem, dao vam krila za let i sve ostalo što vam je potrebno. Bog vas je među stvorovima učinio plemenitima i odredio da boravite u čistu zraku. Premda ne sijete niti žanjete, ipak vas On, a da se ništa ne brinete, zaštićuje i upravlja.“

Visovac se smjestio na rijeci Krki na Otočiću. Na njemu se nalazi Samostan Gospe od Anđela na Visovcu. A baš 2. kolovoza 1208. godine dogodilo se obraćenja svetog Franje Asiškog, u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza.

Možete izmoliti molitvu Gospi od Anđela koju ćete pronaći ovdje.

 

Izvor: Franjevci Split

Za Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh