Svetac dana

2. KOLOVOZA

Gospa od Anđela (Porcijunkula) Danas do ponoći imate priliku zadobiti potpuni oprost kazni za grijehe! Provjerite kako i gdje!

Gospa od anđela Porcijunkula

Na današnji dan, točnije 2. kolovoza 1208., prisjećamo se obraćenja svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti ta je crkva poznata kao Porcijunkula (Porziuncola). Ona se danas nalazi unutar bazilike svete Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. Papa Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je „majka i glava svih crkava franjevačkog reda”. Posveta kapelice Gospe od Anđela bila je 2. kolovoza 1216. godine. Tada su šesnaestorica okolnih biskupa po nalogu pape došla u Asiz  i posvetila ovu zaista malu kapelicu koja je pripadala benediktincima ali su je na uporabu dobili sveti Franjo i njegovi drugovi – prva braća franjevaca.

Kapelica u kojoj se postiže potpuni oprost kazni za grijehe

Prilikom posvete kapele biskupi su pročitali pismo: posjetom ovoj kapeli uz prethodnu ispovijed postiže se potpuni oprost kazni za grijehe. To je tako velik oprost, koji su mogli postići križari koji su išli u Svetu Zemlji da ju brane od Saracena ili samo hodočasnici u sveti grad Rim prilikom posjeta bazilike svetog Petra. Izvan Rima nijedna katedrala ili bazilika nije imala tako velik privilegij.

Kako je došlo do tog oprosta? Sveti Franjo je nekoliko dana i noći molio u toj Gospi dragoj kapelici. U noći 16. srpnja 1216. ukazao mu se pred oltarom Porcijunkule Gospodin Isus i Majka Božja okruženi zborovima anđela. Isus je ponudio svetom Franji da kaže neku želju koju mu je On spreman ispuniti. Sveti Franjo nije tražio ništa za sebe, niti za svoj Red. Kako je imao veliku sućut i brigu za grešnike, htio im je pomoći. Zauze se zato za njih da lakše postignu oproštenje. Zatražio je od Isusa da dobiju potpuni oprost raskajani i ispovjeđeni grešnici koji posjete porcijunkulsku kapelicu. Isus mu je rekao da previše traži. Tada se sveti Franjo okrene i obrati Majci Božjoj za zagovor. I tako zagovorom Gospe bi uslišana Franjina molba.

Odobrenje od Pape

Isus je poslao svetog Franju u susjedni grad Perugiu, gdje se tada nalazio papa, da zatraži oprost. Papa je, saslušavši izjavu svetog Franje, odobrio oprost koji je sveti Franjo dobio od Krista za korist duša kako živih, tako i umrlih prilikom posjeta kapelici Gospe od Anđela.

U svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovijede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu te izmole Vjerovanje, Očenaš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Hodočašće

Porcijunkula je i nezaobilazno mjesto prilikom hodočašća sv. Riti, koje organiziramo i mi, Kristofori barem jednom godišnje. Ako osjetite poticaj da na to hodočašće pođete s nama, te uz to posjetite i Porcijunkulu i zadobijete potpuni oprost kazni za grijehe, svakako nam se javite. Točne informacije o samim hodočašćima možete pratiti ovdje.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh