Osobni razvoj

ODGOVARA P. MARKO GLOGOVIĆ

‘Moj šef, iako je katolik, psuje Boga. Što da učinim?’ „Priča mi jedan prijatelj, kako njegov šef na poslu neprestano psuje Boga (pljunuti Golijat, šef Filistejaca), iako je deklarirani katolik i iako mu posao ide skroz nizbrdo...”

Moj šef gadno psuje Boga (iako je katolik). Što da učinim?!

Foto: Shutterstock

 

David je iskoristio priliku, poslušao glas Božji u duši i hrabro se suočio s mega-protivnikom (Golijatom). On, kojega se i vlastiti otac stidio, kako prije čitamo.

Reci mu da se otrijezni i sabere, jer to što čini donosi prokletstvo svima vama zajedno, pa i šire

(…) ne smijemo pokleknuti pred evidentno zloćudnim situacijama u životu. Ništa ne ćemo postići ni kritikama ni mrmljanjima. Jednostavno treba zazvati Ime Božje i bez straha izreći istinu i činiti pravdu.

Priča mi jedan prijatelj, kako njegov šef na poslu neprestano psuje Boga (pljunuti Golijat, šef Filistejaca), iako je deklarirani katolik i iako mu posao ide skroz nizbrdo. Kaže mi prijatelj kako to više ne može slušati; ulazi mu u glavu i čak po noći sanja te stravične paklene maliciozne degutantnosti kojima ovaj jadnik vrijeđa Stvoritelja svemira. Kaže da ga te bogopsovke dovode do ludila. Eto, rekoh, neka samo dalje psuje, to će mu sigurno spasiti firmu. Ipak, sjetivši se da sam svećenik, savjetovao sam mu neka primijeni Davidovu taktiku: pogledaj še(ri)fu u oči, i reci mu da se otrijezni i sabere, jer to što čini donosi prokletstvo svima vama zajedno, pa i šire.

‘Imaš pravo. Ne može mi dobro ići, ako nisam na strani dobra.’ I pade Golijat

Isprva se bojao, a onda je pokušao. Šef se najprije razbjesnio, zatim je popio kavu, onda je pobjegao s posla, ali drugi je dan priznao: „Imaš pravo. Ne može mi dobro ići, ako nisam na strani dobra”. I pade Golijat. Nego, što je tvoj Golijat? Ne, to nije zapjenjena svekrva, nije ni snaha koja ju je „raspištoljila“. Golijat se nalazi u našim srcima. Golijat je duh. A duhovno se pobjeđuje duhovnim. Bog vodi bitku za tvoju i moju dušu. Možeš biti najmanji, najviše prezren, na najudaljenijoj društveno-obiteljsko-religiozno-političko-ekonomskoj margini. No, ako imaš dobru praćku, a u njoj kamenje izvađeno iz potoka Božjeg milosrđa, pobijedit ćeš svakog Golijata. I, da, zaboravih reć’ da ime David znači: „Od Boga ljubljen”. (…)

Ulomak iz knjige Samo za stotu ovcu autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh