Svetac dana

24. LIPNJA

Rođenje sv. Ivana Krstitelja U srednjem vijeku njegov su blagdan zvali „ljetni Božić”

Rođenje sv. Ivana Krstitelja

Izvještaj Svetog Luke o Ivanovu rođenju nije isključivo usredotočen i upravljen na sam događaj rođenja, on smjera dalje, jer pokazuje na ulogu djeteta u povijesti spasenja. Već je samo njegovo ime puno značenja. Ono znači: „Bog se je smilovao.” Komu? Svomu narodu, poslavši mu nakon duljeg razdoblja opet velikog Proroka, dapače najvećeg između svih Proroka, koji će neposredno pripremiti put Mesiji, njegovu javnom nastupu. Da je Bog milosrdan, osjetio je kod Ivanova rođenja njegov otac Zaharija koji je, nakon devetomjesečne nijemosti, opet progovorio, a njegov se je govor pretvorio u hvalospjev koji svako jutro ponavljamo moleći Pohvale.

Što će biti od njega?

Neobičnost toga djeteta, rođena u ljupkom Ain Karinu, pokazala se je čim je malo porastao. Ivan je još veoma mlad ostavio toplo obiteljsko gnijezdo, svoje prijatelje i znance, te je pošao u pustinju da se što bolje pripremi za svoje veliko poslanje. On će se na nj pripremati u Božjoj blizini, molitvi i razgovoru s njime.

Na Ivanovu rođenju svi su se u okolici pitali što će biti od njega? Na to je pitanje nama odgovor posve jasan. On je postao jedna od najznačajnijih ličnosti u Božjem planu o spasenju. Štoviše, on je postao tako velik da je sam Isus o njemu izrekao nečuvene riječi: „Velim vam, nije nitko između rođenih od žene veći od Ivana.” (Lk 7,28)

Zaručnikov prijatelj

Sam je Ivan sebe nazvao „Zaručnikovim prijateljem.” Taj je zaručnik Isus,  Mesija. Njemu se Ivan veseli i govori: „On mora rasti, a ja se umanjivati!” (Iv 3,30) „Ivan je pripremio svadbu, sve je pozvao na svečanost, sve doveo u Zaručnikovu blizinu. A on je sam u svatovima nevažan. Zaručnik ne pripada njemu. On tu samo stoji i raduje se Zaručnikovu glasu. On nije sebičan; on je zahvalan i radostan zbog prijateljstva s njime.” (Rainer Kaczynski)

Što Ivan traži od nas?

Što traži danas od nas sveti Ivan Krstitelj, Zaručnikov prijatelj? Sveti Preteča prstom upire na Isusa Krista i poziva nas da ga slijedimo i za njim idemo. Ivan nam kao rijetko koji svetac želi biti vodič ka Kristu.

Pokrajinski sabor u Agdi 506., govoreći o blagdanima crkvene godine, govori o svetkovini rođenja Ivana Krstitelja kao o jednoj od većih svetkovina. Takvo se shvaćanje učvrstilo još više u srednjem vijeku, koji je Ivanje slavio kao „ljetni Božić”. Do XI. stoljeća na taj se dan, isto kao i na Božić, slavilo tri svete mise. U čast sv. Ivanu Krstitelju podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale, te glave i majke svih crkava na svijetu.

Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj. U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i još neka mjesta. U Mariji Bistrici, postavljen je njegov kip na otvorenom prostoru.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh