Roditelji i djeca

SAVJETI ZA RODITELJE I ODGAJATELJE

Kako s djetetom razgovarati o seksu? Roditelji, odgajatelji! Znate li da je u našem dijelu Europe do svoje l6. godine seksualno napastovana svaka četvrta djevojčica i svaki osmi dječak?!

Kako s djetetom razgovarati o seksu?

Foto: Shutterstock

 

Dječje tijelo

Naučite svoje dijete da je njegovo tijelo dragocjeno i da ga mora pomno čuvati. Naučite ga da ne smije dati svoje tijelo na raspolaganje drugome, čak i onda kada ga ovaj za to moli ili podmićuje slatkišima. Naučite dijete da ne smije svoje tijelo prodavati ni za kakav novac. Naučite ga da samo ono ima pravo odlučivati tko ga smije dodirivati, ljubiti i slično. Podučite dijete da su neki dijelovi tijela intimni: oni koje pokriva kupaći kostim. Dogovorite se s djetetom kako ćete nazivati intimne dijelove tijela kad o tome razgovarate. Na primjer: piša – za muško i žensko spolovilo, žabica – za žensko spolovilo, pimpić – za muško spolovilo, guza – za stražnjicu, dudice – za dojke kod djevojčice.

Dodirivanje djeteta

Dijete mora samo odlučivati jesu li mu pojedini dodiri drugih osoba ugodni ili neugodni. Naučite ga da smije protestirati ako se ne osjeća ugodno. Nemojte ga nikada siliti da daje ili prima poljubac od bilo koga ukoliko to ne želi. Objasnite djetetu da ga nitko ne smije dirati po intimnim dijelovima tijela ako ne postoji valjani razlog (dijete se po tim dijelovima može dirati samo prilikom pranja, majka ga dira prilikom kupanja i presvlačenja, liječnik ga dira prilikom pregleda).

Poučite dijete da postoje različite vrste dodira:

 1. Dobri dodiri su neopasni. Dobri ili sigurni dodiri su oni zbog kojih se osjećamo ugodno i dobro.
 2. Potrebni dodiri su dobri iako mogu biti i bolni: popravljanje zubi, primanje injekcije, previjanje rane. Neka dijete zna da takve dodire mora otrpjeti.
 3. Loši dodiri: to su oni koji mogu ozlijediti tijelo, ali i djetetove osjećaje. Od nekih dodira nas može peći savjest. Neki dodiri nam mogu predstavljati teret za dušu. Djetetu treba objasniti kako mu se može dogoditi da ga i bliska osoba dodiruje na način koji se djetetu ne sviđa. Takve dodire ne smije trpjeti. Dijete mora odlučno spriječiti bilo kakav dodir zbog kojeg se osjeća nelagodno. Pri tome se može i mora braniti, vikati, otimati, vrištati…

Naučite svoje dijete kada može i mora reći: Ne! Prestani! Ne volim to! Pozvat ću mamu i tatu!

Tajne: dobre i loše

Objasnite djetetu razliku između dobrih i loših tajni. Dobra je tajna ako dijete zajedno s tatom priprema dar za mamu. Loša je tajna ako tata ili netko drugi dira dijete tako da je djetetu neugodno, a tata ili druga osoba zabranjuje djetetu da tajnu otkrije mami.

Dijete treba pripremiti na situacije u kojima mu zlostavljač kaže: ako našu tajnu ispričaš mami,

ona bi se mogla razboljeti…

ona bi se mogla naljutiti na tebe…

ona bi te mogla ostaviti…

ona bi mogla otputovati…

ona bi mogla umrijeti…

ona ti ionako neće vjerovati…

Recite djetetu da ćete mu uvijek vjerovati ako vam oda tajnu. Recite mu da nema tako strašne tajne koju majka ili otac ne bi trebali znati. Predložite djetetu osobu s kojom će moći razgovarati o svojoj tajni: to može biti rođak, učiteljica, liječnik, psiholog, defektolog, socijalna radnica, medicinska sestra, pedagog, svećenik, časna sestra…

Pitajte dijete…

Što ćeš učiniti ako te netko u parku želi poljubiti protiv tvoje volje?

Što ćeš učiniti ako netko u kinu stavi ruku na tvoje koljeno ili na tvoje rame?

Što ćeš učiniti ako te susjed samu pozove u svoj stan da ti pokaže zbirku maraka?

Što ćeš učiniti ako te netko samu pozove u svoj automobil i želi te voziti?

Što ćeš učiniti ako te učitelj na izletu noću samu pozove u svoju hotelsku sobu na razgovor?

Što ćeš učiniti ako ti netko nepoznat želi ponuditi piće ili slatkiše?

Što ćeš učiniti ako te netko nepoznat želi fotografirati?

Krivnja

Naučite dijete o pojmu krivnje. Ispričajte mu sljedeću priču: Majka je povela dijete u park. Majka sjedi na klupi i čita novine a dijete se igra u pijesku. Dolazi neki nepoznat striček i nudi djetetu slatkiše koje dijete prihvaća. Striček poziva dijete u grmlje i dijete odlazi onamo. Striček potom fotografira dijete, miluje ga po intimnim dijelovima tijela i ljubi.

Postavite pitanje djetetu: Tko je ovdje pogriješio, tko je kriv?

Najprije ćete dobiti odgovor da je kriva majka jer je dijete ostavila bez nadzora. Zatim ćete dobiti odgovor da je krivo dijete jer je prišlo nepoznatom čovjeku.

Na tom primjeru objasnite djetetu da je uvijek kriv striček koji nije poštovao djetetovo tijelo. Kriv je dakle uvijek onaj čovjek koji djetetu ponudi slatkiše kako bi ga mogao odvesti u grmlje, ondje ga fotografirati, milovati i ljubiti.

Učvrstite dijete u stavu da ono u takvim okolnostima nikad nije krivo.

Ispričajte djeci neke neugodne događaje iz medija ili iz vašeg iskustva koji su se dogodili kada su djeca bila neoprezna u ophođenju s nepoznatim ljudima. Ispričajte im slučajeve kada su djeca na vrijeme i dobro reagirala odavši lošu tajnu svojim roditeljima.

Govorite im o opasnostima kontaktiranja s nepoznatim ljudima preko telefona, SMS poruka, Interneta… Upozoravajte dijete što se može dogoditi ako je samo u kući, a otvori vrata nepoznatoj osobi.

Kad sa svojim djetetom razgovarate o toj temi, imajte na umu da će mu u samo šest posto slučajeva nešto loše učiniti nepoznat čovjek. U 94 posto slučajeva ljudi koji djecu diraju po intimnim dijelovima tijela su rođaci ili prijatelji vaše obitelji.

Preduhitrite zlo koje vreba vaše dijete

Roditelji, budite svjesni: ovakvim razgovorima svoje dijete ne plašite, nego mu otvarate oči i širite vidike o tome što bi mu se sve moglo dogoditi. Time ga upozoravate da bude oprezno te ga učite kako da se sâmo znade zaštititi. Djetetu pokažite fizičke zahvate kojima se može obraniti od nasilnika. Ukoliko to ne znate sami, raspitajte se kod učitelja tjelovježbe u vašoj školi.

Objasnite djetetu da će se zločesti striček uvijek braniti optužujući djevojčicu ovako:

 1. Ti si kriva jer si me pozvala da te milujem…
 2. Ti si kriva jer si mi rekla da ti se moji poljupci sviđaju…
 3. Ti si kriva jer si do sada šutjela…
 4. Ti si kriva jer si pristala ići sa mnom u automobil, u stan, u park…
 5. Ti si kriva jer si primala moje darove…
 6. Ti si kriva jer si mi otvorila vrata svoga stana…
 7. Ti si kriva jer si odgovarala na moj telefonski poziv, SMS poruku, e-mail…

Vježbajte s djetetom samopouzdanje

Učvrstite s djetetom sljedećih sedam važnih tvrdnji:

(Izgovarajte ih glasno zajedno s djetetom)

 1. Znam da moje tijelo pripada samo meni.
 2. Čvrsto vjerujem svojim osjećajima i znam što mi je ugodno, a što nije.
 3. Ja ću odlučiti koji su mi dodiri ugodni, a koji nisu.
 4. Imam puno pravo reći DA ili NE.
 5. Znam da postoje dobre i loše tajne.
 6. Smijem govoriti o seksualnom nasilju i tražiti pomoć.
 7. Nisam kriva ako mi se nešto neugodno dogodi.

Autorica: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh