Vijesti

RODNA IDEOLOGIJA // Bizaran zakon u Kanadi: Roditeljima će oduzimati djecu ako ne pristaju na njihov ‘rodni identitet’ i ‘seksualnu orijentaciju’ Novim se zakonom još više relativizira uloga i važnost roditelja u odgoju vlastite djece i vrši se izravni udar na pravo roditelja da svoju djecu odgajaju u slobodi.

Parlament kanadske pokrajine Ontario usvojio je 1. lipnja 2017. tzv. Bill 89, Zakon o uslugama za djecu, mlade i obitelji, koji dodaje dječji ‘rodni identitet’, ‘rodnu izražajnost’ i ‘seksualnu orijentaciju’ kao faktore koji trebaju biti uzeti u obzir pri određivanju najboljeg interesa djeteta.

Relativiziranje roditeljske uloge u odgoju

Ovim se Zakonom još više relativizira uloga i važnost roditelja u odgoju vlastite djece i vrši se izravni udar na pravo roditelja da svoju djecu odgajaju u slobodi, na temeljima kulture, tradicije, religije kojima pripadaju, a sukladno tome i vrijednostima za koje se zalažu.

Primjerice, ako se djevojčica želi oblačiti kao dječak i roditelji joj kažu da to ne smije činiti, roditelji mogu biti kažnjeni oduzimanjem djeteta jer ne poštuju njegov ‘najbolji interes’, da se oblači, ‘izražava’, u skladu sa svojim ‘rodnim identitetom’.

Ministar za djecu i mlade pokrajine Ontario, Michael Coteau, kako prenosi BuzzFeed News, izjavio je da bi se moglo smatrati zlostavljanjem „kada se dijete identificira na jedan način, a skrbnik to ne odobrava“. Nadalje, Coteau, misleći pritom na djecu iz udomiteljskih obitelji, kaže da bi nijekanje ‘rodnog identiteta’ djeteta bilo isto kao i „reći djetetu za koje se skrbiš da ne smije vjerovati u Isusa Krista”.

Poštivanje ‘razlika’

Zakon, nadalje, nalaže ‘poštivanje razlika’, pa tako i onih koje se odnose ‘rodnog identiteta’, ‘rodnog izražaja’ i ‘seksualne orijentacije’:

„Društvo koje brine o djetetu mora izabrati stambeni smještaj djetetu koji (…) poštuje djetetovu rasu, podrijetlo, mjesto podrijetla, boju, etničko podrijetlo, državljanstvo, obiteljsku raznolikost, vjeru, spol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodni izraz.”.

Jack Fonseca, viši politički strateg Koalicije kampanje za život (eng. Campaign Life Coalition), prigodom donošenja spornog zakona izjavio je za Life Site News: „Usvajanjem novoga zakona, tzv. Bill 89, ušli smo u razdoblje totalitarne moći države, nešto što nikad prije nije bilo u kanadskoj povijesti”.

„Ne griješite, Bill 89 predstavlja ozbiljnu prijetnju kršćanima i općenito svim vjernicima koji imaju djecu ili onima koji se nadaju svoju obitelj proširiti putem usvajanja” – komentirala je za isti izvor Tanya Granic Allen, predsjednica udruženja Roditelji kao prvi odgojitelji (engl. Parents As First Educators).

Istanbulska konvencija u Hrvatskoj

Otprilike u isto vrijeme, dok je u Kanadi Bill 89 bio u procesu donošenja, u Hrvatskoj premijer Plenković najavljuje da će pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Konvencija očekuje od države promicanje i popularizaciju čimbenika ‘roda’, ‘seksualne orijentacije’, ‘rodnog identiteta’ u obrazovnom sektoru te se izrijekom zahtijeva da se „poduzmu svi potrebni koraci kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja” (čl. 14, st. 1. Istanbulske konvencije).

Građani su na javnom savjetovanju rekli jasno da ne žele ratifikaciju Istanbulske konvencije, već da se žene od nasilja zaštite na način koji ne uključuje nametanje rodne ideologije.

Nemoguće je ne primijetiti u oba slučaja nametanje rodne ideologije i ‘suptilno’ uplitanje vladajućeg državnog aparata u primarno pravo roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima i vrijednostima.

Izvor:  Narod.hr

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh