Vijesti

WIM WENDERS

Redatelj filma „Papa Franjo, čovjek od riječi“: Pogledao sam film s različitim ljudima, među kojima su neki bili i okorjeli ateisti, i svi su bili na rubu suza Wim Wenders, jedan od najuspješnijih njemačkih redatelja, snimio je film o papi Franji

Wim Wenders, koji je poznat po filmovima „Nebo nad Berlinom“, i „Pariz, Texas“, izjavio je da je bio zainteresiran za film o argentinskom Papi i prije nego što su mu se javili iz Vatikana s tim prijedlogom.

„Rekao sam da bih htio razgovarati o tome jer imam najveće moguće poštovanje prema tom čovjeku. Promatrao sam ga već godinu dana, naravno iz daljine, i sviđalo mi se sve što radi“, rekao je Wenders u intervjuu.

Odabir imena

Samo par dana nakon premijere dokumentarnog filma „Papa Franjo: čovjek od riječi“, 72-godišnji redatelj ispričao je da je bio jako uzbuđen kada je kardinal Jorge Mario Bergoglio odabrao ime Franjo.

„Uzimanje tog imena bilo je hrabro. Bilo je to obećanje. To je na posljetku bilo razlog zbog kojeg sam pristao snimiti film“, rekao je.

Baš kao i Franjo Asiški, i papa Franjo je reformator, a film se većinom i bazira na njegovim pokušajima reforme Crkve. S obzirom da većina publike nije upoznata s pričom o fratru iz 13. stoljeća, Wenders je odlučio priču o ovom svecu staviti u film.

„Sveti Franjo za mene je jako važan, on je zaista slijedio Isusa i razvio odnos prema siromašnima i odbačenima, koji se u to vrijeme smatrao radikalnim, a smatrao bi se radikalnim i danas. Bio je vizionar. Zamislite, netko je prije 800 godina izjavio da nešto nije u redu s našim odnosom prema prirodi. Sveti Franjo bio je prvi ekolog na svijetu.“

Ali, Wenders je imao još jedan životni uzor – svog oca, liječnika, koji je zaista živio za svoje pacijente, a bio je i uzorni vjernik. Wenders je i sam razmišljao o svećeništvu kad je imao 16 godina, ali na fakultetu je napustio katolicizam.

Povratak Crkvi

U osamdesetima se počeo zanimati za istočnjačke religije, a kasnije je postao protestant.

„Danas ne pravim razliku. Imam i katoličke i protestantske prijatelje. Idem i u katoličke i u pravoslavne crkve.“

Na njegov povratak Crkvi uvelike je utjecao njegov otac:

„Bio sam s ocem posljednjih mjeseci njegovog života, brinuo sam se o njemu. Veselio se odlasku, bilo je to jako lijepo iskustvo. To je utjecalo na moj povratak, od tada sam ponovo kršćanin.“

Papa utječe na cijeli svijet

O papi Franji Wenders je rekao sljedeće: „Impresioniralo me kad je odbacio luksuzni smještaj, dolazio u starim Toyotama i hodao u istim starim cipelama. Impresioniralo me svako njegovo djelo, svako njegovo putovanje. Također, kada je pričao o socijalnoj nepravdi, shvatio sam da je svjestan toga da je čitava civilizacija izgubila jedan od naših najjednostavnijih, osnovnih prioriteta. On ima mogućnost utjecati na cijeli svijet, ne samo na pripadnike Katoličke Crkve. Pogledao sam film s različitim ljudima, od kojih su neki okorjeli ateisti, i svi su bili ganuti, na rubu suza. Papa govori svima, ne vidim nikog drugog tko to može.“

Izvor: Aleteia

Foto: CRUX

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh