Svjedočanstva

BLAŽENA ELENA AIELLO

Punih 38 godina svaki Veliki petak imala je stigme „Liječnici su pokušavali zaustaviti krvarenje, otkriti uzrok krvarenja, ali nije bilo medicinskog objašnjenja…“

Foto: BBC Creative, Unsplash

Foto: BBC Creative, Unsplash

 

Blažena Elena Aiello rođena je u Cosenzi, u Italiji, 10. travnja 1895. godine, piše Aleteia. Njezina je majka umrla mlada, ostavivši za sobom supruga i osmero djece. Elenin otac, Pasquale, bio je veliki vjernik, a vjeru je prenio i na svoju djecu.

Već od malih nogu, Elena je bila vrlo pobožna, činila je razne pokore i molila za duše u čistilištu. Primila je prvu pričest sa samo devet godina (tad je bilo uobičajeno primiti taj sakrament s 12, 13 ili 14 godina), a sakrament potvrde sa 11 godina. Rano je pokazala želju za redovničkim životom, ali na ostvarenje želje morala je pričekati jer je započeo Prvi svjetski rat. Tijekom tog razdoblja pomagala je izbjeglicama, zatvorenicima, njegovala je ranjenike i umiruće, često se izlažući raznim zaraznim bolestima.

Nakon rata je, uz očevo dopuštenje, ušla u Red sestara Predragocjene Krvi. No, uskoro je počela patiti od bolova u crijevima i lijevom ramenu. Zbog toga je zamoljena da napusti samostan i ode kući na oporavak. Nije željela otići, ali prisjetila se da joj je Isus rekao da prihvati Njegovu volju pokorno i slijedi put križa.

Rak želuca i pobožnost sv. Riti

Njen san da postane časna sestra počeo je blijedjeti, više nije mogla jesti nikakvu hranu, čak ni tekuću, a liječnik joj je postavio dijagnozu – rak želuca. Rekao je da lijeka nema i da će uskoro umrijeti. Elena se odlučila obratiti svetoj Riti za pomoć, a liječniku je odgovorila: „Ja neću umrijeti od ove bolesti jer će mi sveta Rita izmoliti ozdravljenje.“

Otišla je s rođakinjom u crkvu i molila se svetoj Riti za ozdravljenje. Zapisala je u bilježnicu da je vidjela plamenove oko kipa sv. Rite, koje njezina rođakinja nije vidjela. Nakon toga joj se sv. Rita ukazala u snu i rekla da želi da se u Montaltu održi duhovna vježba kako bi se narod vratio vjeri. Elena je počela moliti trodnevnicu sv. Riti, a svetica je zatražila od nje da izmoli još jednu jer će tada biti izliječena od raka, ali bol u ramenu će ostati jer mora patiti za grijehe svijeta. Elenin je duhovnik pažljivo pratio i dokumentirao sve ovo.

Elena sljedeće jutro više nije imala rak. Bilo je to 1921. godine.

Trnova kruna i stigme

Ležala je u krevetu na Veliki petak 1923. godine, u strašnim bolovima zbog lijevog ramena. Tada joj se ukazao Isus u bijeloj odjeći s trnovom krunom na glavi. Nakon što je pristala, Gospodin je skinuo krunu od trnja s glave i stavio ju je na njezinu glavu. Krv joj je počela teći niz lice. Gospodin joj je rekao da želi da trpi za obraćenje grešnika i za mnoge grijehe protiv čistoće.

Elena je imala razne stigme svakog Velikog petka, sve do svoje smrti 1961. godine. Dakle, ukupno 38 godina. Liječnici su pokušavali zaustaviti krvarenje, otkriti uzrok krvarenja, ali nije bilo medicinskog objašnjenja. Za to je vrijeme Elena počela imati ukazanja; osim Isusa, vidjela je i Blaženu Djevicu Mariju, sv. Malu Tereziju i sv. Franju Paulskog. Kada je u Gospodinovim očima njeno poslanje bilo ispunjeno, pozvao ju je k sebi, 19. lipnja 1961. godine.

Živjela je potpuno predana Bogu – iskrena, neiskvarena i jednostavna. Svoju je krunicu uvijek držala omotanu oko zapešća da ju može moliti u svakom trenutku. Uvijek je crkvu ispunjavala svježim cvijećem. Imala je majčinsko suosjećanje prema grešnicima.

Papa Benedikt XVI. proglasio ju je blaženom 2011. godine.

Za Book.hr priredila V. P., odabrala A. P.

PREPORUKA! Knjiga o slovenskoj mističarki sa stigmama Magdalena Gornik autorice Martine Kraljič.

Knjigu možete kupiti putem web-shopa Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh