Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Psalam 34: kakav je čovjek po Božjem srcu te zašto blagoslovi ne ovise o Božjoj volji Na „Školi molitve” smo razmatrali i molili potaknuti 34. psalmom. Iznenadili smo se kad smo shvatili nakon kakve životne stiske ga je David napisao i oduševili se svime onime što nam je Bog pomoću njega otkrio. U ovom razmatranju našeg voditelja možete pročitati najupečatljivije spoznaje.

Psalam 34. kakav je čovjek po Božjem srcu; zašto blagoslovi ne ovise o Božjoj volji; zašto je najskuplja škola uzdati se u sebe

Foto: Shutterstock

Pohvala božanske pravde

Davidov. Kada se David pravio ludim pred Abimelekom,
a on ga otjera te tako David sretno izmače.

Blagoslivljat ću Jahvu u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek’ se Jahvom duša moja hvali:
nek’ čuju ponizni i nek’ se raduju!

Veličajte sa mnom Jahvu,
uzvisujmo ime njegovo zajedno!
Tražio sam Jahvu, i on me usliša,
izbavi me od straha svakoga.

U njega gledajte i razveselite se,
da se ne postide lica vaša.
Eto, jadnik vapi, a Jahve ga čuje,
izbavlja ga iz svih tjeskoba.

Anđeo Jahvin tabor podiže
oko njegovih štovalaca da ih spasi.
Kušajte i vidite kako dobar je Jahve:
blago čovjeku koji se njemu utječe!

Bojte se Jahve, vi sveti njegovi:
ne trpe oskudice koji ga se boje.
Osiromašiše mogućnici i gladuju,
a koji traže Jahvu ne trpe oskudice.

Dođite, djeco, i poslušajte me,
učit ću vas strahu Gospodnjem.
O čovječe, ljubiš li život?
Želiš li dane mnoge uživati dobra?

Jezik svoj odà zla suspreži
i usne od riječi prijevarnih!
Zla se kloni, a čini dobro,
traži mir i za njim idi!

Oči Jahvine gledaju pravedne,
uši mu slušaju vapaje njihove.
Lice se Jahvino okreće protiv zločinaca
da im spomen zatre na zemlji.

Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje,
izbavlja ih iz svih tjeskoba.
Blizu je Jahve onima koji su skršena srca,
a klonule duše spašava.

Mnoge nevolje ima pravednik,
ali ga Jahve od svih izbavlja.
On čuva sve kosti njegove:
ni jedna mu se neće slomiti.

Opakost bezbošca ubija,
platit će koji mrze pravednika.
Jahve izbavlja duše slugu svojih,
i neće platiti tko god se njemu utječe.

Psalam 34

Sveto pismo opisuje Davida kao čovjeka po Božjem srcu: Bog kaže da je on čovjek koji će učiniti sve što je On (Bog) od njega tražio. Kada čitamo ovaj lijepi psalam, možemo pomisliti kako je Davidu bilo lijepo, kako je uživao u milosti koju mu je Bog dao, ali ovaj je psalam David napisao dok se je nalazio u smrtnoj situaciji: dok je bježao od Šaula koji ga je htio ubiti, upao je u ruke kralju Abimeleku kojem je nekoliko puta nanio težak poraz u ratu. Kako bi spasio život pred Abimelekom, David se je počeo praviti ludim: bubnjao je po vratima i pjena mu je išla na usta. Kralj ga je pustio jer je izgledao lud.

Davidov odnos prema Bogu

Kakav je to odnos David imao prema Bogu kada je Bog sâm rekao da je David čovjek po njegovu srcu?

Izvucimo iz psalma glagole koji pokazuju radnju za koju se je David odlučio u ovim teškim životnim okolnostima za njega: blagoslivljati, hvaliti, veličati, gledati, uzvisivati, tražiti, vapiti, kušati. Svi ti glagoli pokazuju pouzdanje i vjernost u osobu kojoj se obraća. Vidimo i plodove pouzdanja koje David ima u Boga (ni jedan od njih nije negativan): on me usliša, izbavi me od straha svakoga, razveseljuje me, izbavlja ga iz svih tjeskoba, Jahve me čuje, gledajte kako je dobar, njegovi anđeli oko mene podižu tabor, blago meni jer se njemu utječem. David ih nabraja ne skrivajući svoju radost.

O čemu ovise blagoslovi u našem životu

David na nekoliko mjesta kaže da ga Bog izbavlja od svih tjeskoba ili strahova – ne samo koji put nego svaki put. Ono što je predivno u ovom Davidovu psalmu jest to što David pokazuje da naši blagoslovi ne ovise o Božjoj volji, kako nam se to često čini, nego o našem izboru. Svaki put kada smo izabrali pouzdati se u Boga, mogli smo se uvjeriti koliko je On dobar, uživati u tome kolika je njegova ljubav prema nama.

Što je to presudno u našem izboru kakve god bile naše okolnosti u kojima se nalazimo, David pokazuje u trećem retku: „Nek` se Jahvom duša moja hvali: nek` čuju ponizni i nek` se raduju!” Naš izbor je u onom kako se osjećamo i kako mislimo; možemo se uzdati u sebe, svoju snagu, svoju volju, svoje osjećaje koji su proizašli iz onoga što nam je ispunilo srce, a to mogu biti strah, tjeskoba, nemir, ali može biti i poniznost. Koliko god okolnosti bile teške, možemo izabrati gledati kako je On velik, kako je dobar, upravo kako kaže apostol Pavao: „Koliko je u nama koji vjerujemo izvanredno velika njegova snaga…” (Ef 1,17)

Najskuplja škola

Ono što je bitno da shvatimo jest to da će sve biti po onome kako smo mi izabrali jer naš izbor pokazuje jesmo li se uzdali u sebe ili u njega. Možda bismo mi današnji vjernici trebali naučiti da je najskuplja škola uzdati se u sebe. Jesmo li to na kraju spremni platiti? David upravo time završava psalam, da oni koji se u njega uzdaju, neće trebati platiti, jer je već sve plaćeno, dok će opaki, oholi ili oni koji mrze pravednike morati platiti sami.

Kada se sljedeći put budemo odlučivali da ćemo se uzdati u sebe, pokušajmo odmah vidjeti imamo li čime to platiti i jesu li nam plodovi našega izbora zadovoljavajući. Bolje nam je da počnemo graditi kuću na stijeni, a ne na pijesku dok smo još u milosti i istini.

Autor: Mario Halužan

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh