Zanimljivosti

ARKANĐELOVA TAJANSTVENA LINIJA

Priča o legendarnom maču sv. Mihaela: sedam samostana, od Irske do Izraela, čine savršenu liniju Linija kreće od Irske, od pustog otoka, gdje se anđeo Mihael ukazao sv. Patriku, a završava u Izraelu, u samostanu Mount Carmel, u Haifi…

Priča o legendarnom maču sv. Mihaela: sedam samostana, od Irske do Izraela, čine savršenu liniju

Foto: Aleteia/montsaintmichel.openmondo.com

 

Imaginarna linija povezuje sedam samostana, od Irske do Izraela. Samostani su međusobno udaljeni, a ipak čine savršenu liniju. Linija sv. Mihaela arkanđela predstavlja, prema legendi, udarac koji je nanio đavlu, šaljući ga u pakao. Nevjerojatno je kako su ta svetišta raspoređena. No, detalji su također nevjerojatni; tri najvažnija mjesta Mont Saint Michel u Francuskoj; Sacra San Miguel u Val de Susi; i svetište Monte Sant’Angelo u Garganu jednako su udaljeni. (…)

Početak – Irska

Uz sve to, sveta je linija i savršeno usklađena sa zalaskom sunca na dan ljetnog solsticija sjeverne hemisfere. Linija kreće od Irske, od pustog otoka, gdje se anđeo Mihael ukazao sv. Patriku, da mu pomogne osloboditi tu zemlju od đavla. (…) Nakon toga, linija ide prema jugu i zaustavlja se na otočiću St. Michael’s Mount u Engleskoj. Ondje je sv. Mihael razgovarao s ribarima. Sveta linija ide dalje prema Francuskoj, na još jedan poznati otok – Mont Saint-Michel, također jednom od mjesta na kojima se pojavio sv. Mihael.

Ljepota tog svetišta i zaljeva u kojem se nalazi, na obali Normandije, čini ga jednim od najposjećenijih turističkih mjesta u cijeloj Francuskoj. Od 1979. je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. To je mjesto smatrano mističnim još od galskih vremena. Još 709. godine arkanđeo se ukazao svetom Aubertu, pozivajući ga da sagradi crkvu u stijeni. Radovi su započeli odmah, ali benediktinska opatija nije bila izgrađena sve do 900. godine.

Linija završava u Izraelu

Nakon otprilike 1000 kilometara, u Val de Susi, pojavljuje se četvrto svetište – Sacra di San Michele. Izgradnja samostana započela je oko 1000. godine, a tijekom stoljeća nove građevine dodane su izvornoj zgradi. Benediktinski redovnici također su dodali odmorište jer se to sveto mjesto nalazi na putu hodočasnika koji putuju kroz Via Francigenu.

Nakon još 1000 kilometara, linija dolazi do svetišta sv. Mihaela. Njegova priča seže do 490. godine, kada se sv. Mihael ukazao svetom Lorenzu Maioranu. Linija dalje vodi do otoka Symi u Grčkoj. U tom se samostanu nalazi kip sv. Mihaela visok tri metra, jedan od najvećih u svijetu. Sveta linja završava u Izraelu, u samostanu Mount Carmel, u Haifi. To je mjesto štovano još od vremena antike, a samostan je izgrađen u 12. stoljeću.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh