Aktualnosti

PRVO BISKUPSKO REĐENJE U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI

POVIJESNO REĐENJE Mons. Bože Radoš zaređen za trećeg biskupa Varaždinske biskupije Jučer, 24. studenoga, na nedjelju Krista Kralja, za trećeg je biskupa Varaždinske biskupije zaređen mons. Bože Radoš, dosadašnji rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu

Foto: ika.hkm.hr

 

Mons. Bože Radoš zaređen je jučer tijekom svečanog misnog slavlja u varaždinskoj katedrali za trećeg biskupa Varaždinske biskupije, prenosi ika.hkm.hr. Mons. Radoš dolazi na mjesto mons. Josipa Mrzljaka, koji je imenovan za apostolskog administratora Varaždinske biskupije.

Prvo biskupsko ređenje u povijesti Varaždinske katedrale

Ređenje monsinjora Radoša bilo je prvo biskupsko ređenje u povijesti varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo s obzirom da su oba dosadašnja varaždinska biskupa, blagopokojni mons. Marko Culej, te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, za biskupe zaređeni u zagrebačkoj prvostolnici.

Glavni zareditelj mons. Radoša bio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije te mons. Đuro Hranić, đakovački-osječki nadbiskup iz čije Nadbiskupije potječe mons. Radoš.

Tijekom liturgije ređenja bulu pape Franje o imenovanju mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Nakon svečanog čina biskupskog ređenja oglasila su se zvona varaždinske katedrale.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku…

Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko- teološki studij u Đakovu, na kojem je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije. Nakon toga je jednu godinu obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju je obnašao do 2016. godine. Uz to, u Nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik“, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima.

Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva

Dekretom od 28. travnja 2016., na prijedlog hrvatskih biskupa, Kongregacija za kler imenovala ga je na službu rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu gdje ga je sada zateklo imenovanje varaždinskim biskupom.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. U hrvatskim je časopisima objavio petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh