Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Poniznost se iskazuje posebno u odnosu s Bogom Djetetova radost je vršiti Očevu volju. Svoju ljubav prema Bogu ponizni pokazuje i onima koje susreće svaki dan

Foto: No-Te Eksarunchai, Shutterstock

Foto: No-Te Eksarunchai, Shutterstock

 

(Mt 5,20-26)

Što je PRAVDA u životu kršćanina? To je duh svetosti. Što je svetost za nas kršćane? Postati živa slika Isusa Krista, to jest postati nadnaravna ljubav. Ne možemo postati nadnaravna ljubav ako nismo ugrađeni u Trojstvenog Boga.

„Ja sam trs, a vi loze; bez mene nemate u sebi limfu ljubavi

Ugrađuje ljubav u nas

Isus Krist je onaj koji nas ugrađuje u ovu ljubav. Zato nam On ponavlja: „Ja sam trs, a vi loze; bez mene nemate u sebi limfu ljubavi.“ Kako bismo primili limfu nadnaravne ljubavi, trebamo čuvati nauk koji nam je Isus prenio preko apostola.

Biti sveti znači živjeti kao djeca Božja. Tko živi kao dijete Božje taj je ponizan. Poniznost se iskazuje posebno u odnosu s Bogom. Ponizni ne stavlja sebe na mjesto Boga. Ponizni je u potpunosti svjestan da je Božje stvorenje i da sve prima od Njega.

Uvijek podložni Božjoj volji

Ponizni je uvijek podložan Božjoj volji, čak i kad ju ne razumije. Na Očev glas je uvijek spreman reći: „Evo tvoga službenika, Gospodine.“ Djetetova radost je vršiti Očevu volju. Svoju ljubav prema Bogu ponizni pokazuje i onima koje susreće svaki dan. Tko ljubi, ne sudi, ne prezire i ne odbacuje nikoga. On besplatno daruje ono što je besplatno primio.

Licemjerje

Kršćanin licemjer ostavlja dojam da je ponizan i krotak, ali u svom srcu se osjeća snažan, moćan i gaji osjećaje ljubomore, zavisti, te prezire onoga koji nije kao on. Svetost (ako se tako može nazvati) licemjera je samo prividna i izvanjska. Jednom riječju, samo je obredna. Koliko sam licemjera sreo u svojoj službi! Kako su se ljutili kad je riječ Božja razotkrivala njihove grobove! Njihova obrana bila je kleveta koja je za cilj imala prorokovo uništenje i propast. Upravo grijeh licemjerja je razapeo Isusa.

Licemjeri naših župnih i vjerskih zajednica se nazivaju „bigoti“. Čine sve za dojam. Amen. Amen.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Preporučujemo knjigu  „Ponos naspram poniznosti” autora Dereka Princea istražuje temu ponosa i poniznosti iz duhovne perspektive. Knjiga proučava kako ponos može biti prepreka u našem duhovnom životu i odnosima s drugima. Knjigu možete nanaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh