Dnevna misna čitanja

KORIZMENO VRIJEME

MISNA ČITANJA, petak 23. veljače: Idi i najprije se izmiri s bratom Vrijeme na zemlji je idealno za to da poravnamo račune sa svima

ČITANJA

Ez 18,21-28; Ps 130,1-8; Mt 5,20-26

I. korizmeni tjedan, petak, 23. 2. 2024.,  sv. Polikarp, biskup i mučenik; spomendan

IMENDANI

Polikarp, Romana, Grozdan

Prvo čitanje

Ez 18,21-28

Zar je meni do toga da umre bezbožnik, a ne da se odvrati od svojih putova i da živi?

Čitanje Knjige proroka Ezekiela

Ovo govori Gospodin Bog:

»Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i bude čuvao sve moje naredbe i vršio pravo i pravicu, živjet će i neće umrijeti. Sva njegova nedjela što ih počini bit će zaboravljena: zbog pravednosti što je čini, živjet će. Jer, zar je meni do toga da umre bezbožnik — riječ je Gospodina Boga — a ne da se odvrati od svojih zlih putova i da živi?

Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik — hoće li živjeti? Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će. A vi velite: ‘Put Gospodnji nije pravedan!’ Čuj dome Izraelov: Moj put da nije pravedan? Nisu li vaši putovi nepravedni? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, pa zbog toga umre, umrijet će zbog nepravde što je počini. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti što je bijaše činio, pa stane vršiti moje pravo i pravicu, živjet će i neće umrijeti. Jer je uvidio i odvratio se od svojih nedjela što ih bijaše počinio, živjet će i neće umrijeti.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 130,1-8

Pripjev:

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati.

Iz dubine vapijem tebi, Gospodine:
Gospodine, usliši glas moj!
Neka pazi uho tvoje
na glas moga vapaja!

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,
Gospodine, tko će opstati?
Al’ u tebe je praštanje,
da bismo ti služili.

U Gospodina ja se uzdam,
duša se moja u njegovu uzda riječ.
Duša moja čeka Gospodina
više no zoru straža noćna.

Više no zoru straža noćna
nek Izrael čeka Gospodina.
Jer je u Gospodina milosrđe
i obilno je u njega otkupljenje;
on će otkupiti Izraela
od svih grijeha njegovih.

Evanđelje

Mt 5,20-26

Idi i najprije se izmiri s bratom.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Znamo da nas riječ Božja poziva da, koliko je do nas, sa svim ljudima imamo čiste odnose, račune, da sve bude raščišćeno, da oprostimo, da vratimo dugove itd.
Ovdje se prisjećam dijela knjige koja sadrži fatimsku tajnu ukazanja: kad su rođaci jedne preminule četrnaestogodišnjakinje tražili od Franje i Jacinte da pita Gospu gdje je, je li se spasila, Gospa je Franji i Jacinti rekla da je ta djevojka u čistilištu i da će tamo ostati do kraja svijeta ako za nju ne budu molili. Ovaj događaj potvrđuje istinitost riječi Božje, potvrđuje da je riječ Božja nepromjenjiva i da od nas zahtijeva da uzmemo sa svom ozbiljnošću ono na što nas upozorava i opominje neka činimo, odnosno ne činimo.
Vrijeme na zemlji je idealno za to da poravnamo račune sa svima, s Bogom, s bližnjima, s neprijateljima, sa svima – da oslobođeni možemo sretno ući u raj.

Molitva

Oče sveti, molim te, pomozi mi da odbacim svu oholost, ponos, taštinu… kako bih mogao prema svima, u poniznosti srca, biti slobodan od dugova bilo koje vrste; pomozi mi da radije podnesem gubitak nego da se parničim s bilo kime. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Creativa Images; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh