Roditelji i djeca

LJUBOMORA

Pomozite djetetu prihvatiti novo dijete u obitelji Pomažući u brizi za bebu, primjerice kada je vrijeme za kupanje ili hranjenje, starije dijete polako zaboravlja na onu prvu pomisao da mu brat ili sestra ugrožava njegovo mjesto u obitelji. Najbolji je lijek za to uvidjeti da je dijete uistinu dar Božje ljubavi

Foto: Pixabay, Daniel Kirsch

 

Ljubomora je nesigurnost koja se javlja kad smetnemo s uma koliko nas Bog ljubi. Kada se u obitelji rodi još jedno dijete, ljubav se ne dijeli na više dijelova, nego se umnaža.

Pomažući u brizi za bebu, primjerice kada je vrijeme za kupanje ili hranjenje, starije dijete polako zaboravlja na onu prvu pomisao da mu brat ili sestra ugrožava njegovo mjesto u obitelji

Novorođeni brat ili sestra jest nova prilika za ljubav: netko tko će nas ljubiti i koga ćemo mi ljubiti. Pomažući u brizi za bebu, primjerice kada je vrijeme za kupanje ili hranjenje, starije dijete polako zaboravlja na onu prvu pomisao da mu brat ili sestra ugrožava njegovo mjesto u obitelji. Najbolji je lijek za to uvidjeti da je dijete uistinu dar Božje ljubavi.
„Bog je od početka znao da si ti dobar dječak i da ćeš biti predivan stariji brat. Zato ti je poslao bracu. Velika je stvar biti stariji brat. On se brine o mlađima i uči ih onome što maleni još ne znaju. Braco je zaista sretan što ima tebe za starijeg brata.”

Dobro je stariju djecu podsjetiti na to da Bog Otac, Sin i Duh Sveti prebivaju u duši novokrštenog djeteta kao i u njihovoj kada nisu u teškome grijehu, a svaka eventualna preostala „ugroženost” rasplinut će se dok molite obiteljsku večernju molitvu

Budući da je novorođenče nalik Isusu kada ga je Marija tek rodila, dobro je stariju braću i sestre podsjetiti na to. „Vidi te ručice i nožice. Mali nosić i tihi glasić. Zamisli, i Isus je bio ovako malen kada ga je Marija rodila.”
Dobro je stariju djecu podsjetiti na to da Bog Otac, Sin i Duh Sveti prebivaju u duši novokrštenog djeteta kao i u njihovoj kada nisu u teškome grijehu, a svaka eventualna preostala „ugroženost” rasplinut će se dok molite obiteljsku večernju molitvu pored uzglavlja malene bebe i kad ih pohvalite za pomoć oko bebe ili u kućanstvu.

„Baš sam sretna što nam te je Bog dao. Što bismo mi bez tebe? Bog je znao da nam treba netko poseban sa svim ovim talentima koje imaš.”

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh