Roditelji i djeca

NOVA SNAGA PO SAKRAMENTU POTVRDE

Pomozi djetetu da razumije darove Duha Svetoga kako bi se moglo s njima služiti Na koji način se možemo služiti ovom novom snagom koju smo primili po sakramentu potvrde? Ne možemo znati kako se služiti darovima Duha Svetoga ako ih ne razumijemo. Roditelji se svakako trebaju potruditi približiti ih djeci na način koji će ona moći razumjeti

Foto: župa sv. Stošije

Mudrost

„Gospodnji strah početak je mudrosti” (Izr 9,10). Ovaj dar, kao i ostali, djeluju u nama kad smo u stanju milosti. Dar mudrosti odnosi se na instinktivnu glad duše za Bogom. On je istinski dar i nema nikakve veze s našim školovanjem i stjecanjem diploma. Svjedočanstvo dara mudrosti mogu biti malena djeca koja su krštena, ispunjena milošću, vjerom i ljubavlju prema Bogu i sve što žele je postati sveti.

Važno je shvatiti da se svako kršteno dijete može služiti mudrošću kako bi dalo slavu i čast Bogu

Mnogi sveci koji su umrli još kao djeca nisu znali niti čitati niti pisati, ali imali su dar mudrosti. Ta je milost obasjavala njihov um da mogu shvaćati i vjerovati istine kojima su se opirali i najveći umovi u povijesti. Tim se darom može služiti svako dijete, naravno ako to želi, bez obzira na svoje intelektualne kapacitete, motoričke sposobnosti, talente… Važno je shvatiti da se svako kršteno dijete može služiti mudrošću kako bi dalo slavu i čast Bogu.

Razum

Dar razuma pomaže nam jasnije poznavati otajstva vjere. Otajstvo Euharistije može biti jedan primjer. Dovoljno je ako dijete zna da kruh i vino posvećeni, iako zadržavaju svoj raniji izgled, uistinu postaju Tijelo i Krv Kristova. Djetetu možemo približiti to otajstvo objasnivši mu da mljevenje žita i gnječenje grožđa, od kojih radimo kruh, odnosno vino jesu simboli Isusova trpljenja jer je on sam bio pritiješnjen mukom kako bi sebe učinio Žrtvom. Simbolika vode, koja se koristi pri krštenju, sakramentu kojim se naša duša oslobađa grijeha, drugi je alat koji nam može pomoći bolje shvatiti ovo otajstvo naše vjere.

Savjet

Dar savjeta upozorava nas na đavolske prijevare i na opasnosti koje prijete našem spasenju. Jedna je od najperfidnijih đavolskih prijevara isticanje da „svi imamo svoja prava”. Prema zakonu možemo reći da je to točno, uzevši da je zakonom definirano što je dobro, a što nije dobro činiti. Poslužit ću se jednim primjerom crkvenog nauka. Naime, crkvena zapovijed glasi: barem se jedanput godišnje ispovijedi i o Uskrsu pričesti. To je onaj minimum, ono najmanje što možemo učiniti, ali pridržavajući se toga slova zakona, tj. pristupajući ovim sakramentima samo jednom godišnje, teško da ćemo moći rasti u svetosti.

Djeca se služe darom savjeta kada čine mali dobrovoljni korak prema većem savršenstvu

Djeca se služe darom savjeta kada čine mali dobrovoljni korak prema većem savršenstvu. Primjerice, kada se dijete odrekne svoga deserta nakon ručka i prepusti ga bratu čiji je sladoled pao na pod i sada on neutješno plače, ono djeluje po daru savjeta čineći mnogo više od onoga što se od njega traži, dragovoljno podnoseći žrtvu iz ljubavi prema mlađemu bratu.

Jakost

Djeca se boje mnogo toga: boli, neugode, boje se da će se izgubiti… U situaciji kada pokažu da se boje, reći im da se moraju vježbati u daru jakosti značilo bi riskirati da će se potajno bojati kako su pored svega još i kukavice. „Kakve li koristi od dara jakosti ako ja i dalje ne stajem u obranu svoga prijatelja kojega drugi naziva pogrdnim imenom, ili ako sam pobjegao umjesto da branim brata?”

…dar jakosti nam ne jamči da ćemo postupiti herojski svaki put kada se za to ukaže potreba

Naime, dar jakosti nam ne jamči da ćemo postupiti herojski svaki put kada se za to ukaže potreba. Isus nam je rekao: „Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa” (Iv 15,5). Sveti Pavao pak u Poslanici Filipljanima kaže: „Sve mogu u Onome koji me jača!” (Fil 4,13) Dar jakosti nas uči moliti za milost da možemo činiti ono što trebamo činiti, bilo to malo ili veliko. Ako se tim darom služimo u svakodnevnim izazovima, bit ćemo spremni kada jednoga dana Bog od nas zatraži herojski čin.

Znanje

Dar znanja se lako može pogrešno shvatiti. Netko će pomisliti da se odnosi na djetetovo znanje geografije, povijesti ili matematike. Nijedan roditelj neće dopustiti da dijete misli kako te stvari nisu važne, ali ono što je još važnije jest vršiti Božju volju.

Dar znanja odnosi se na učenje onoga što nam je potrebno kako bismo činili Božju volju. On nam pomaže otkrivati kako nam je služiti Gospodinu ovdje na zemlji. Primjerice, pametan i zainteresiran dječak može mnogo naučiti o fizičkom svemiru. Ako će jednoga dana on postati pravi znanstvenik, mora znati da je Bog stvoritelj svemira i da je svemir podložan njemu. Moralna je dužnost znanstvenikâ služiti se znanjem o svemiru kako bi vršili Božju volju.

Pobožnost

Pobožnost je povezana s ljubavlju prema Bogu. Jedna od definicija dara pobožnosti opisuje ju kao „vjernu posvećenost Bogu”. Dar pobožnosti nam pomaže biti vjernima i posvećenima trima osobama Presvetoga Trojstva, Majci Božjoj, svecima, našem anđelu čuvaru i ostalim anđelima, dušama u čistilištu, svojim roditeljima, braći i sestrama, prijateljima, našim neprijateljima (imajući na umu da su i oni dragocjeni u Božjim očima), Crkvi, papi, domovini itd.

Služenje darom pobožnosti utječe na to koliko smo poslušni svojim roditeljima. Sveti Franjo Asiški je bio toliko preplavljen darom pobožnosti, toliko je ljubio Božja stvorenja, uključujući životinje, da ih je nazivao svojom braćom i sestrama.

Strah Božji

Riječi čina kajanja mogu djeci pomoći shvatiti ovaj dar. „Kajem se od sveg srca što uvrijedih Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti. Amen.”

Kako rastemo u služenju ovim darom, tako shvaćamo da strah u ovom slučaju znači zadivljenost Božjom svemoći, a ne užasnutost pri pomisli na Božji sud

Strah Božji sastavni je dio ljubavi prema Gospodinu jer on je velik i dobar te nas je stvorio ne zato što nas je trebao, nego zato što nas je želio. Razlika je kada netko nastoji biti dobar iz ljubavi prema Bogu i kada je netko dobar iz straha od pakla. Kada znamo da posjedujemo dar poput straha Božjega, možemo usrdnije moliti za milost da Boga još više ljubimo i da činimo dobro kako bismo njemu ugodili. Kako rastemo u služenju ovim darom, tako shvaćamo da strah u ovom slučaju znači zadivljenost Božjom svemoći, a ne užasnutost pri pomisli na Božji sud.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djeccu“ autoice Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh