Svijet

BORBA PROTIV KULTURE SMRTI

Poljaku, praktičnom katoliku, prijeti izgladnjivanje do smrti u engleskoj bolnici Poljaci su izdali i diplomatsku putovnicu u pokušaju da spase svog sunarodnjaka od odluke suda u Engleskoj

Foto: Pixabay

 

Apsurdi bolesnog sustava koji su postali vidljivi sa slučajem maloga Alfieja se nastavljaju. Naime, čovjek čije se ime na sudu navodi samo kao RS, Poljak po narodnosti, doživio je 6. studenog srčani udar u svome domu na jugu Engleske. Mozak mu je ostao 45 minuta bez kisika i od tada leži u komi u engleskoj bolnici, piše Aleteia, a prenosi Bitno.net.

Stručnjaci su RS-ovoj obitelji rekli da se njegovo stanje nikada neće znatno poboljšati te izrazili stav da bi trebalo prekinuti s održavanjem na životu. Muškarčeva supruga je pristala i kazala na sudu da njezin suprug ne bi želio biti teret. No, njegove su se majka i sestra usprotivile kazavši da on kao katolik ne bi prihvatio okončanje života ako bi mogao biti spašen.

Zaključeno je da je u najboljem interesu pacijenta obustaviti održavanje na životu. U skladu s tom odlukom, 18. siječnja RS-u je obustavljen dotok hrane i tekućine

Sud u Londonu složio se sa suprugom stradalog Poljaka, ustvrdivši da ona bolje poznaje njegove želje. Zaključeno je da je u najboljem interesu pacijenta obustaviti održavanje na životu. U skladu s tom odlukom, 18. siječnja RS-u je obustavljen dotok hrane i tekućine.

Poljska na nogama

Poljska se podigla na noge kako bi pomogla sunarodnjaku. Pokrenuta je i peticija za njegovo prebacivanje u Poljsku, no sud u Engleskoj za sada je taj zahtjev odbio. Prije nekoliko dana, objavljeno je u glavnim nacionalnim novinama Rzeczpospolita, poljska vlada izdala je i diplomatsku putovnicu pokušavajući spasiti čovjeka. Također, predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, uputio je pismo svom britanskom kolegi, nadbiskupu Vincentu Nicholsu, moleći ga da se zauzme za Poljaka kojemu prijeti izgladnjivanje do smrti.
Nadbiskup Gądecki u pismu westminsterskom nadbiskupu kazao je kako je javnost u Poljskoj „uzdrmana“ odlukom da održavanje na životu može biti „zakonski prekinuto“.

„Vlasti u našoj zemlji garantiraju da će pokriti troškove skrbi i transporta”, napisao je poljski nadbiskup, dodavši kako se “britanski sud ne slaže s transportom pacijenta jer bi putovanje moglo biti opasno po život“.

Svoje je pismo zaključio riječima: „Obraćam se Vašoj Uzoritosti – kao predsjedniku Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa – moleći Vas za pomoć u ovom teškom pitanju da poduzmete potrebne korake u spašavanju života našeg sunarodnjaka.“

Uznemirujuća odluka

Ranije se ovog mjeseca o cijelom slučaju oglasio i biskup engleskog Plymoutha, Mark O’Toole, piše bitno.net. „Odluka suda da se odobri uskraćivanje vode i hrane vrlo je uznemirujuća. To što je ocijenjeno da je to u najboljem interesu pacijenta još je gore“, napisao je O’Toole.

Prošlog se tjedna u raspravu oko održavanja RS-a na životu uključio bioetički centar Anscombe čije je sjedište u Oxfordu. Iz Ascombea su izdali priopćenje u kojem su kritizirali odluku suda. Istaknuli su da je RS „praktični katolik“ koji se tijekom života protivio eutanaziji. Kazali su da usprkos tvrdnji njegove žene da on nikada ne bi želio biti teret ako bi se ozbiljno razbolio, to ne može biti povod za uskraćivanje hrane i vode.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh