Osobni razvoj

PROROČANSKA UPOZORENJA

Pavao VI. prije 50 godina predvidio je posljedice korištenja umjetne kontracepcije Papa Pavao VI. nazvao je kontracepciju „simptomom“ sebičnosti i neodgovornog ponašanja. U enciklici naglašava da su bračni partneri suradnici s Bogom u stvaranju i odgoju novih ljudskih života…

U srpnju 1968. godine, papa Pavao VI. proglasio je encikliku „Humanae Vitae“, u kojoj osuđuje uporabu kontracepcije.

Pišući o bračnoj ljubavi, papa Pavao VI. napisao je da je ljubav vrlo poseban oblik osobnog zajedništva, u kojem muž i žena velikodušno dijele sve, ne misleći samo na sebe. Tko istinski voli svoga bračnog druga, voli ga ne samo zbog onoga što dobiva nego ga voli zbog njegove dobrobiti.

Kontracepcija – simptom sebičnosti i neodgovornog ponašanja

Papa Pavao VI. kontracepciju je nazvao simptomom sebičnosti i neodgovornog ponašanja. U enciklici naglašava da su bračni partneri suradnici s Bogom u stvaranju i odgoju novih ljudskih života. Prema Katoličkoj Crkvi, spolni odnos u braku treba biti sjedinjujući i otvoren prema novome životu. Jedna od najlošijih osobina kontracepcije je ta, što ona stavlja prepreku Božjoj kreaciji u stvaranju novih ljudskih života. Korištenje umjetnih kontracepcijskih sredstva smatra se smrtnim grijehom. Preporučene su prirodne metode planiranja obitelji poput „Billingsove ovulacijske metode“. Billingsova metoda danas je proširena po cijelom svijetu. Nju je podržavala, u prilog prirodnog planiranja obitelji, i sveta Majka Terezija.

Posljedice umjetne kontracepcije koje je papa Pavao VI. predvidio prije 50 godina

Umjetna kontracepcija otvorit će put bračnoj nevjeri i padu moralnih vrijednosti. Papa je upozorio da korištenje kontracepcije može prouzrokovati brojne loše posljedice. Izrazio je bojazan da će raširenost kontracepcije dovesti do povećanog broja preljuba i nevjere u braku, te pada morala. Muškarci koji su naviknuti na kontracepciju u opasnosti su da svedu ženu na objekt zadovoljenja požude i prestanu u njoj gledati partnericu koja zaslužuje nježnost i brižnost. Država može nametnuti umjetnu kontracepciju svima, te tako intervenirati u najosobniju i najintimniju odgovornost muža i žene.

Razlike između prirodnog planiranja obitelji i umjetne kontracepcije

Umjetna kontracepcija namjerno blokira, sterilizira i djeluje protiv začeća, dok prirodno planiranje obitelji poštuje način na koji je Bog stvorio plodnost. Neki oblici umjetne kontracepcije djeluju na principu pobačaja. Hormonski kontraceptivi dovode do promjena sluznice maternice, koje onemogućuju implantaciju embriju, što rezultira njegovom smrću.

Moguće nuspojave umjetne kontracepcije

Žene koje piju kontracepcijske pilule imaju 20 posto veći rizik od nastajanja raka dojke, a ako ih piju kroz duži vremenski period, rizik raste na čak 40 posto. Također, imaju čak 70 posto veći rizik od depresije te tri puta veću sklonost samoubojstvu. Uz to sve, imaju i povećani rizik od krvnih ugrušaka, moždanog udara, srčanog udara i neplodnosti.

Izvor: catholic-link.org

Foto: Obitelj Malih Marija

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh