Vijesti

„NE“ KULTURI ZLOSTAVLJANJA

Papa uputio pismo čileanskim vjernicima: „Krik žrtava dolazi do neba“ „Krik žrtava dolazi do Neba”, napisao je Papa u pismu čileanskim vjernicima, nakon seksualnog skandala u toj zemlji…

U pismu čileanskim katolicima, objavljenom 31. svibnja na internetskoj stranici Čileanske biskupske konferencije, papa Franjo izrazio je svoju želju za „novim mentalitetom“ u Crkvi te zemlje, kako bi se bolje borila protiv seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici.

U svom novom pismu dugom osam stranica, Papa je izrazio svim vjernicima svoju želju za autentičnim procesom obraćenja i preobrazbe u čileanskoj Crkvi, nakon seksualnog skandala u toj zemlji.

Krik žrtava dolazi do neba

Papa Franjo rekao je da želi prodrijeti dovoljno duboko kako bi shvatio korijene koji su dopustili takve zločine i angažirati Crkvu u „pregledavanju i čišćenju“. Kako je rekao papa Franjo, „krik žrtava dolazi do Neba”.

Papa je napisao kako sa sramom priznaje da Crkva nije slušala i branila žrtve seksualnog zlostavljanja.

Konkretni planovi

Papa je naveo neke ideje za stvaranje „novog mentaliteta“ koji više nikad neće voditi zlostavljanju ili kulturi koja dopušta zlostavljanje. Rekao je da Crkva u Čileu treba osobno, zajedničko i društveno obraćenje.

Ranjena Crkva

Papa je također rekao da želi „ranjenu Crkvu“, koja je u stanju razumjeti i biti ganuta ranama današnjeg svijeta. „Zahvaljujući Kristovim ranama, apostol Toma priznao je svoju vjeru. Pozvani smo pokazati svoje rane, a ne skrivati ih, jer jedino ih Krist može izliječiti“, rekao je Papa.

„Vjernici nisu kršćani drugog reda. Ne bi se trebali bojati biti potrebni protagonisti promjene“, rekao je Sveti Otac.

Prijedlog biskupa

Kao odgovor Papinom pismu, čileanski biskupi objavili su izjavu u kojoj zahvaljuju Svetom Ocu što ih rasvjetljuje i vodi kroz trenutnu situaciju. Istaknuli su da su se okupili kako bi poradili na prijedlogu sprečavanja zlostavljanja i pružanja podrške žrtvama.

Benedikt XVI. slično je postupio kada je pisao irskim vjernicima, nakon što je pozvao biskupe te zemlje da razgovaraju o problemu seksualnog zlostavljanja.

Izvor: Aleteia

Foto: The Bubble

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh