Vijesti

PORUKA NA TWITTERU

Papa povodom Svjetskog dana izbjeglica: U onomu koji kuca na naša vrata možemo vidjeti Isusa Jučer se u cijelom svijetu obilježio Svjetski dan izbjeglica koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda, u svrhu senzibiliziranja javnoga mnijenja na dramu više od 66 milijuna ljudi u svijetu, koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju kako bi pobjegli od rata, nasilja i bijede…

Papa povodom Svjetskog dana izbjeglica U onomu koji kuca na naša vrata, možemo vidjeti Isusa

Foto: Shutterstock

 

Nada, pouzdanje i bratstvo – riječi su koje papa Franjo često ponavlja, od početka svojega pontifikata, govoreći o drami izbjeglica i prognanih, javlja Vatican News. Tako je povodom jučerašnjeg Svjetskog dana selilaca i izbjeglica sa svojega profila na Twitteru poslao dvije poruke. U prvoj je potaknuo sve ljude da u siromahu, odbačenomu i izbjeglici susretnu Isusa; dok je u drugoj istaknuo da dostojanstvo osobe ne ovisi o tomu je li ona građanin, selilac ili izbjeglica. Spasiti život onomu tko bježi od rata i bijede, djelo je čovječnosti.

Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati

U poruci je pak za ovogodišnji Svjetski dan selilaca i izbjeglica Papa podsjetio da je svaki stranac koji kuca na naša vrata prigoda za susret s Isusom. A usmjeravajući pozornost na prihvat, zatražio je da se podupire ponovno spajanje obitelji te istaknuo potrebu da se izbjeglicama pruže uvjeti za integraciju kako bi se oblikovalo društvo koje odražava Božje darove dane ljudima.

Od Lampeduse do Lezbosa kako bi poslušao njihove drame

Tijekom pet godina papinstva, papa Franjo rukom je dotaknuo dramu migranata. Na Lampedusi je poslušao priče onih koji su riskirali vlastiti život kako bi došli do otvorenih vrata prema budućnosti. Isto je učinio i na Lezbosu, brišući suze muškaraca i žena odvojenih od svojih obitelji. Nekima je pružio nadu dajući im priliku da ponovno krenu, jer – kako je rekao na općoj audijenciji 22. lipnja 2016. godine – izbjeglice nisu isključene osobe, nego braća. „Kršćanin daje mjesto svakomu, daje da dođu svi“, rekao je tada papa Franjo.

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh