Vatikan

ČASNA SLUŽBENICA BOŽJA

Papa Franjo pokrenuo proces beatifikacije sestre Lucije iz Fatime Proces kanonizacije sestre Lucije započeo je 2008. godine, odnosno tri godine nakon njezine smrti. Tijekom biskupijske faze, koja je završila 2017. godine, prikupljeno je više od 15 tisuća pisama, svjedočanstava i drugih dokumenata .U listopadu 2022. proces beatifikacije i kanonizacije časne sestre doživio je važan razvoj, uručenjem dokumenta o herojskim krepostima

Foto: Screenshot, YouTube/AP Archive

Papa je ovog četvrtka otvorio proces beatifikacije sestre Lucije de Jesus, najstarije od tri fatimske vidjelice i središnje osobe u poznavanju i širenju poruke koju je Gospa uputila čovječanstvu u ukazanjima u Covi da Iriji 1917. godine, piše Fatima.pt, a prenosi HKM.

Papa Franjo odobrio je objavu dekreta kojim se priznaju „herojske kreposti” časne sestre karmelićanke nakon audijencije prefekta Dikasterija za kauze svetaca (Sveta Stolica), kardinala Marcella Semerara.
Ovo je središnji korak u procesu koji vodi do proglašenja vjernog katolika blaženim, pretposljednji korak prema proglašenju svetim; za proglašenje blaženom potrebno je priznanje čuda koje se pripisuje zagovoru sada časne Lucije de Jesus.

Lucija je imala deset godina u vrijeme marijanskih ukazanja u Fatimi, a preminula je 2005. u 97. godini. Posljednjih 50 godina života provela je u karmelićanskom samostanu u Coimbri u Portugalu, a njezini pisani memoari pružili su važan prikaz fatimske poruke.

Papa Franjo već je 2017. godine kanonizirao dvoje drugih fatimskih vidioca, Jacintu i Francisca Marto. Dvoje pastirčića, koji su umrli s 10, odnosno 11 godina, najmlađi su sveci nemučenici u povijesti Crkve.

Proces kanonizacije sestre Lucije započeo je 2008. godine, odnosno tri godine nakon njezine smrti. Tijekom biskupijske faze, koja je završila 2017. godine, prikupljeno je više od 15 tisuća pisama, svjedočanstava i drugih dokumenata .U listopadu 2022. proces beatifikacije i kanonizacije časne sestre doživio je važan razvoj, uručenjem dokumenta o herojskim krepostima.

Pozitivno mišljenje Dikasterija za kauze svetaca predočeno je Papi, koji je odobrio objavu dotičnog dekreta, a sestra Lucija je sada proglašena časnom.

Treba napomenuti da papa Franjo ovog ljeta planira posjetiti Fatimu kada će u Portugalu boraviti tijekom Svjetskog dana mladih.

>>>Treća fatimska tajna prema riječima vidjelice Lucije 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh