Aktualnosti

22. MEĐUNARODNO APOSTOLSKO PUTOVANJE

Papa novinarima u zrakoplovu podijelio fotografiju snimljenu u Nagasakiju 1945. godine i izrazio svoj strah od nuklearnoga rata Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O'Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija

Papa novinarima u zrakoplovu podijelio fotografiju snimljenu u Nagasakiju 1945. godine i izrazio svoj strah od nuklearnoga rata

Jučer je započelo 22. međunarodno apostolsko putovanje pape Franje, tijekom kojega će posjetiti Čile i Peru. U rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu, iz koje je otputovao, dočekali su ga predstavnici crkvenih i talijanskih građanskih vlasti. U zrakoplovu talijanske kompanije Alitalia, Sveti je Otac ravnatelju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Gregu Burkeu, dao da novinarima koji su putovali u istom zrakoplovu podijeli fotografiju snimljenu u Nagasakiju nakon eksplozije atomske bombe 1945. godine.


Fotografija – simbol ratne tragedije

Govoreći nekolicini novinara o toj fotografiji, Papa im je objasnio da ju je slučajno našao te ga je toliko pogodila da ju je želio podijeliti s drugima. Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O’Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija. Na fotografiji se vide dva dječaka; manji dječak izgleda kao da spava na ramenima drugoga, a zapravo je mrtav. Veći dječak, koji ga nosi na leđima, njegov je 10-godišnji brat, na čijem se licu vidi dostojanstveno trpljenje, jer čeka da mlađi brat, koji je poginuo u bombardiranju, bude kremiran.

Na poleđini fotografije nalazi se Papin potpis i sljedeće riječi: „… plod rata“. U opisu fotografije ističe se dječakov očaj, izražen u grizenju usnice iz koje izlazi krv. Odgovarajući na pitanje jedne novinarke o realnoj bojazni od nuklearnoga rata, papa Franjo je izrazio svoj stvarni strah zbog stanja koje bi se moglo iznenada pogoršati, te ponovno istaknuo prijeko potrebno zauzimanje za nuklearno razoružanje.

Izvor: Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Foto: HINA

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh