Aktualnosti

22. MEĐUNARODNO APOSTOLSKO PUTOVANJE

Papa novinarima u zrakoplovu podijelio fotografiju snimljenu u Nagasakiju 1945. godine i izrazio svoj strah od nuklearnoga rata Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O'Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija

Papa novinarima u zrakoplovu podijelio fotografiju snimljenu u Nagasakiju 1945.

Foto: Shutterstock

 

Jučer je započelo 22. međunarodno apostolsko putovanje pape Franje, tijekom kojega će posjetiti Čile i Peru. U rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu, iz koje je otputovao, dočekali su ga predstavnici crkvenih i talijanskih građanskih vlasti. U zrakoplovu talijanske kompanije Alitalia, Sveti je Otac ravnatelju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Gregu Burkeu, dao da novinarima koji su putovali u istom zrakoplovu podijeli fotografiju snimljenu u Nagasakiju nakon eksplozije atomske bombe 1945. godine.

Fotografija – simbol ratne tragedije

Govoreći nekolicini novinara o toj fotografiji, Papa im je objasnio da ju je slučajno našao te ga je toliko pogodila da ju je želio podijeliti s drugima. Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O’Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija. Na fotografiji se vide dva dječaka; manji dječak izgleda kao da spava na ramenima drugoga, a zapravo je mrtav. Veći dječak, koji ga nosi na leđima, njegov je 10-godišnji brat, na čijem se licu vidi dostojanstveno trpljenje, jer čeka da mlađi brat, koji je poginuo u bombardiranju, bude kremiran.

Na poleđini fotografije nalazi se Papin potpis i sljedeće riječi: „… plod rata“. U opisu fotografije ističe se dječakov očaj, izražen u grizenju usnice iz koje izlazi krv. Odgovarajući na pitanje jedne novinarke o realnoj bojazni od nuklearnoga rata, papa Franjo je izrazio svoj stvarni strah zbog stanja koje bi se moglo iznenada pogoršati, te ponovno istaknuo prijeko potrebno zauzimanje za nuklearno razoružanje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh