Vijesti

JUČERAŠNJI ANGELUS

Papa Franjo: Ogovaranje drugih čini nas dijelom đavlove obitelji Papa Franjo je za vrijeme jučerašnjeg Angelusa govorio je o zavisti, ogovaranju, ali i Isusovoj „novoj obitelji“…

Papa Franjo Ogovaranje drugih čini nas dijelom đavlove obitelji

„Lažne optužbe, kojima se želi uništiti dobar glas drugoga, predstavljaju smrtni otrov“, istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Sveti se Otac u svom promišljanju usredotočio na jučerašnji odlomak iz Evanđelja po Marku (Mk 3, 20-35) napominjući da se tu očituju dva „nerazumijevanja“ s kojima se Isus suočio: nerazumijevanje pismoznanaca, ali i nerazumijevanje njegove rodbine.

Grijeh protiv Duha Svetoga

Kako bi u očima naroda diskreditirali Isusa, koji je ljude nastojao izliječiti u duhu i tijelu, pismoznanci optužuju Isusa da ima Beelzebula, da „po poglavici đavolskom izgoni đavle“ (Mk 3,22). Papa je napomenuo da Isus odgovara snažnim i jasnim riječima jer su pismoznanci, makar i ne znajući, upali u najteži grijeh: zanijekali su i hulili protiv ljubavi Božje koja je prisutna i djeluje u Isusu.

„Huljenje je grijeh protiv Duha Svetoga, jedini neoprostivi grijeh jer polazi od zatvaranja srca Božjem milosrđu koje djeluje u Isusu. Riječ je o biblijskoj epizodi koja sadrži upozorenje za sve nas. Može se dogoditi da zavist zbog dobrote i dobrih djela neke osobe dovede do toga da se tu osobu lažno optuži. To je istinski smrtni otrov: zlo kojim se namjerno želi uništiti dobar glas drugoga. Neka nas Bog oslobodi od te strašne napasti“, rekao je papa Franjo.

„I ako, ispitujući svoju savjest, prepoznamo da u nama raste ta zla trava, trebamo odmah pristupiti sakramentu pomirenja i to ispovjediti, prije nego što se razviju i rode njezini zli učinci. Budite pozorni! Taj stav uništava obitelji, zajednice i, u konačnici, društvo.

Isusova nova obitelj

Drugo nerazumijevanje o kojem govori evanđelist jest ono od strane njegove rodbine koja je bila zabrinuta jer se njegov novi putujući život njima činio suludim. Doista, Isus je drugima bio na raspolaganju u toj mjeri da nije imao vremena ni jesti. Isus je bio takav. Na prvom su mu mjestu bili ljudi. Njegova je rodbina stoga odlučila odvesti ga natrag u Nazaret i došli su na mjesto gdje je Isus propovijedao te ga pozvali. „Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!“ Isus im odgovara: „’Tko je majka moja i braća moja?’ I okruži pogledom po onima što su sjedili oko njega u krugu i kaže: ‘Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka’“ (Mk 3,32-35).

„Isus je zasnovao novu obitelj koja više nije utemeljena na naravnim vezama, nego na vjeri u Njega, na njegovoj ljubavi koja nas prihvaća, međusobno nas ujedinjujući u Duhu Svetomu. Svi oni koji prihvate Isusovu riječ, djeca su Božja te jedni drugima braća i sestre. Ogovarati pak druge čini nas dijelom đavlove obitelji“, upozorio je Papa.

Najveće priznanje za Mariju

Sveti je Otac objasnio da Isusov odgovor ne predstavlja manjak poštovanja prema njegovoj majci i rodbini. To je, naprotiv, najveće priznanje za Mariju jer je upravo ona savršena učenica koja je u svemu bila poslušna Božjoj volji. „Neka nam Djevica pomogne uvijek živjeti u zajedništvu s Isusom, prepoznajući djelo Duha Svetoga koji djeluje u Njemu i u Crkvi, obnavljajući svijet na novi život“, rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatikanski Radio

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh