Vijesti

PAPA SE ISPRIČAO I UBRZAO ISTRAGU

Papa Franjo: „Jako sam pogriješio u procjeni situacije s pedofilijom u Čileu” Papa u pismu kaže da je situaciju pogrešno procijenio poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija.

Papa Franjo: „Jako sam pogriješio u procjeni situacije s pedofilijom u Čileu”

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo priznao je u srijedu da je napravio „velike pogreške” u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih uskoro želi sazvati u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.

Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu. Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičenog da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici.

Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.

Papa se potom ispričao za nespretne riječi u zrakoplovu kojim se je vraćao u Rim, te je u Čile poslao uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava.

U pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio u srijedu, nema, međutim, nikakva posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa.

Priznajem da sam učinio velike pogreške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija, piše Papa u tom dugom „mea culpa” na španjolskom. Upoznajući se s izvješćem istrage o „zloporabi moći” i „seksualnom zlostavljanju maloljetnika” koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio „preplavljen boli”.

Papa Franjo spominje „brojne živote ispunjene patnjom” u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na „tugu i sramotu”. 

Izvor: HINA

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh