Duhovnost

KAD SMO OČAJNI

Ovo je možda najteža molitva Postajemo razočarani i gadimo se sami sebi… dolazimo do dna, do slijepe ulice. Kako da onda uopće molimo?

Gospodine, pomozi mi otpustiti

Foto: Shutterstock

Isus, u ovom trenutku, zahtijeva – bez obzira na to koliko si posramljen i očajan – da mu daš sebe, onakvog kakav jesi.

Ovakva molitva nam se možda čini najtežom – molitva koju često promatramo kao licemjernu. Molitva od koje bježimo jer se događa kada smo duboko pali u grijeh ili nešto slično što nas zarobljava. Osjećamo krivnju, koja je posebno izražena ako do nje dolazi zbog teškog grijeha koji nam se učestalo ponavlja. Postajemo razočarani i gadimo se sami sebi… dolazimo do dna, do slijepe ulice. Kako ćemo onda uopće moliti?

Krivi pristup molitvi

Zapravo je problem u predrasudi s kojom pristupamo molitvi. Mi pretpostavljamo da Bog od nas očekuje da molitvi pristupamo jedino ako smo duhovni čisti, bez mrlje, bez mane. I onda pomislimo kako je naša dužnost napraviti sve kako bismo Bogu postali prihvatljivi te samim time i dostojni za molitvu. Ali ovo je opasan i začaran krug razmišljanja.

Naš jedini zadatak je da mu se predamo u znak povjerenja u Njegovu ljubav za nas.

Trebamo se uzdati u temeljnu istinu: Ma nema veze koliko ružno smo zabrazdili i pali u prošlosti, u sadašnjosti – u ovom trenutku – Bog nas voli i čeka da prihvatimo Njegov dar.  Isus, u ovom trenutku, zahtijeva – bez obzira na to koliko si posramljen i očajan – da mu daš sebe, onakvog kakav jesi. On je taj, a ne mi, koji je tu milost omogućio. Naš jedini zadatak je da mu se predamo u znak povjerenja u Njegovu ljubav za nas.

Ne postoji ništa…

U svakom trenutku voljeni smo jedinstvenom ljubavlju baš zbog dobrote Gospodnje. Ne postoji apsolutno ništa što možemo učiniti da bismo zaradili Božju ljubav, da bismo se kvalificirali za nju ili učinili sebe više dostojnim za tu Ljubav. Kada padnemo, Isus želi da Mu vjerujemo još više nego inače jer Ga baš u takvim, jadnim trenucima života, trebamo najviše. Što više može proslaviti Boga od toga da mu se potpuno predamo i postanemo potpuno ovisni o Njemu? A osobito onda kada se, u svom poniženju, ne možemo niti pogledati. Samo Isusova ljubav može nas učiniti dostojnima za Ljubav. On zna naše grijehe, naše beznađe… poznaje nas u dubine. I u toj spoznaji nas savršeno ljubi.

Samo ono što je od Isusa može zadovoljiti Isusa.

Zli je taj koji želi naš sram i krivnju istaknuti toliko da izbjegavamo dolazak Kristu, baš onda kada ga trebamo najviše. On situaciju tako posloži da nam se učini da je čak i pravedno ne moliti. Ali to je dijabolično, to je prijevarna laž. Zato se stalno moramo vraćati na temeljnu istinu i bdjeti nad njom: Samo ono što je od Isusa može zadovoljiti Isusa.

Isus je taj koji ti daje mogućnost da se predaš upravo sada, upravo onakav kakav jesi jer te upravo takvog i želi. On nije šokiran tvojim grijehom, tvojom zloćom. On je tvoj Otkupitelj, Spasitelj i Mesija. On je veliki Liječnik koji na tvoje grijehe gleda kao na mnoge rane koje treba iscijeliti. Samo ako ne pobjegneš od Njega, ako mu pokažeš te rane, On će ih izliječiti. Bit ćeš slobodan.

Aleteia; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh