Mladi

PETERO MLADIH SVETACA

Ova djeca nisu bila mučena, a proglašena su svetima i blaženima U nastavku pročitajte inspirativna svjedočanstva o petero mladih svetaca čiji su kratki životi navijestili Božju ljubav i čija je smrt bila odraz njihove snažne vjere u Njega.

Foto: SewCream; Shutterstock

Danas je spomendan sv. Franje i Jacinte Marto, brata i sestre koji su, u Fatimi, zajedno sa svojom rođakinjom Lucijom dos Santos, 13. svibnja 1917., doživjeli Gospino ukazanje.

Iako su ova djeca pokazala nevjerojatnu vjeru i odanost Euharistiji do svoje smrti, ona su i dalje samo dio mladih svetaca Katoličke Crkve koji nisu bili mučeni zbog svoje vjere. U nastavku pročitajte inspirativna svjedočanstva o mladim svecima čiji su kratki životi navijestili Božju ljubav i čija je smrt bila odraz njihove snažne vjere u Njega.

Sveti Franjo i Jacinta Marto

Djevica Marija se 1917. godine ukazala mladim pastirima iz Fatime. Iako su bili nepismeni, Franjo, Jacinta i njihova rođakinja svejedno su uvjerili vlasti u istinitost svojih viđenja. Nakon što su doživjeli ukazanje, posvetili su svoj život samo za Boga. Završetkom Prvog svjetskog rata, oboljeli su od španjolske gripe, a od toga su na koncu i umrli. Svoju patnju i bol prikazali su za grešnike.

Blažena Chiara Badano

Chiara Luce Badano bila je talijanska učenica koja je voljela služiti drugima, a nadasve je voljela Isusa. Uvijek je težila k tome da bude primjer drugima svojim ponašanjem, a nakon što je oboljela od raka kostiju, prihvatila je tu bol na nakanu približavanju Isusu. Njen život se sveo na ljubav prema Bogu i svima oko sebe. Umrla je s 18 godina, a za života je bila inspiracija svima koji su je poznavali i koji su čuli njenu priču.

Sv. Dominik Savio

Bio je učenik sv. Ivana Bosca, a još od svoje četvrte godine razvio je takvu vjeru da je svoje roditelje podsjećao na molitvu. Svojim životom je pokazao ogromnu posvećenost i predanost  Bogu, a veliku važnost je pridavao pomaganju drugima u svakodnevnim i „malim“ situacijama. Nakon svoje Prve pričesti, imao je samo jednu želju: služiti Bogu. Međutim, bio je boležljivo dijete i umro je posvećujući život Bogu u 14. godini života

On je odličan primjer kako nas služenje Bogu u svakodnevnim i „malim“ zadacima može dovesti do svetosti.

Blaženi Carlo Acutis

Poznat je još i kao svetački „geek“ – odnosno netko tko ima razvijene informatičke sposobnosti. Blaženi Carlo definitivno predstavlja uzor svim mladima danas. Kombinirao je svoju strast i ljubav prema Euharistiji sa svojim kompjuterskim vještinama, a sve u svrhu katalogiziranja svjetskih euharistijskih čuda na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh