Osobni razvoj

SEBIČNOST

Odrekni se vlastitog egoizma Prestani živjeti za svoje vlastito zadovoljstvo, i pokreni novog čovjeka u sebi, čovjeka po Kristovoj mjeri. Jer samo ovom svetom zamjenom možeš sebičnost pretvoriti u ljubav

Foto: Shutterstock

 

„Onaj tko izgubi svoj život, taj će ga zadobiti” (Mt 16, 25).

Izgubiti svoj život znači osloboditi se onoga što Pavao naziva „stari čovjek”. Stari je čovjek egocentričan čovjek koji vjeruje da je on sâm središte svijeta, koji neprestano želi imati i ne podnosi da drugi ima više. Živi za svoje vlastito zadovoljstvo, bori se za svoja prava i dozvoljava se voditi zadovoljstvom ili nezadovoljstvom koje u trenutku osjeća. Stari čovjek uvijek misli najprije na sebe i drugima manipulira u vlastitu korist. Takav se čovjek nalazi ili se nalazio u svakome od nas. Onaj tko izgubi staroga dobiva novoga čovjeka, čovjeka po Kristovoj mjeri.

Budi oštra sluha, osjetljiv i budan kako bi mogao razlučiti odakle dolaze tvoji poticaji!

Zasigurno je ovo sveta zamjena: sebičnost se pretvara u ljubav, ropstvo u slobodu, žalost u radost. Što treba učiniti „da izgubimo svoj život?” Poduzmimo sve kako bi stari čovjek umro od gladi. Svaki put kada popustiš sebičnim poticajima daješ mu hranu i obnavljaš snagu. Ali svaki put kada se „odrekneš sebe samog”, što znači svoga egoizma, stari čovjek slabi. Budi oštra sluha, osjetljiv i budan kako bi mogao razlučiti odakle dolaze tvoji poticaji! Jedino kada točno znaš upravlja li tobom sebičnost ili ljubav, možeš svjesno zauzeti stav za jedno, a odbaciti drugo. Ali, od svega je najvažnije da se često moliš Bogu da te oslobodi staroga čovjeka. Vlastitom snagom to nećeš moći.

Izvor: Facebook

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh