Duhovnost

ODGOVARA SVEĆENIK

O ‘ispovjednim tajnama’: Je li dopušteno drugima govoriti detalje s ispovijedi Znam da ispovjedna tajna obvezuje i svećenika i osobu koja se ispovijeda, ali često čujem da netko govori što je dobio za pokoru. Je li to dopušteno govoriti?

Don Damire,

Znam da ispovjedna tajna obvezuje i svećenika i osobu koja se ispovijeda, ali često čujem da netko govori što je dobio za pokoru. Je li to dopušteno govoriti? Smije li se govoriti o nekim savjetima koje dobijemo na ispovijedi?

Odgovor:

Hvaljen Isus i Marija!

Ispovjedna tajna ne obvezuje osobu koja se ispovijedala, već samo svećenika i treće osobe koje su nekako saznale za sadržaj ispovijedi (npr. prevoditelj). Svaki je čovjek vlasnik svojih tajni i može s njima činiti što želi. To, dakako, ne znači da pritom nije potrebno da pokornik bude razborit. Prema tome, razgovor s ispovijedi otkriva se samo s dobrim razlogom, kao što je duhovna korist druge osobe.

‘Nepisano pravilo’

Nažalost, ima slučajeva kada se prepričavaju ispovijedi kako bi se ismijavalo i ogovaralo ispovjednika, što je žalosno, pa i svetogrdno. Vjerojatno je zbog takvih i sličnih slučajeva uvedeno nepisano pravilo da se ‘o ispovijedi ne govori’. Međutim, kako sam napisao, od tog razboritog načelnog stava može se odstupiti zbog valjanog razloga.

Btb,
don Damir

Izvor:  Studentski pastoral: SPAS; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh