Osobni razvoj

AREK KRASICKI

O nezrelim muškarcima i ženama „Kako prepoznati jesmo li zreli? Čuo sam jako dobru biblijsku usporedbu koja će, čini mi se, koristiti svima - i muškarcima i ženama. Zrelost pomaže u duhovnom rastu. Čini i to da se manje umaramo u odnosima s drugim osobama.“

O nezrelim muškarcima i ženama

Foto: Shutterstock

 

(Lk 10, 38-42)

 

Mi bismo najradije, pritisnuti bolima, izbjegli svaki susret s ljudima

Prva stvar koju želim istaknuti jest gostoprimstvo. Tu se vidi naša zrelost. Abraham je nakon sklopljenog saveza trpio zbog obrezanja. Ležao je u bolovima u blizini hrasta Mamre. U takvom stanju primio je nepoznate goste. Ne znajući, primio je samoga Boga u svoj dom. Tu se vidi zrelost. Mi bismo najradije, pritisnuti bolima, izbjegli svaki susret s ljudima. Sakrili bismo se tako da nas nitko ne vidi. Međutim, to nije znak zrelosti. Mi muškarci često kukamo i onda kada nas ne boli toliko. Uvijek pronalazimo razloge da sebi ugodimo. To je samo djelić onoga što sam izvukao iz susreta Boga i Abrahama.

Sličan je i susret iz Lukina odlomka. U njemu se mogu prepoznati brojni muškarci, no ponajprije žene. Pogledajmo ga sada, ali ne kao kritiku, nego kao stimulator duhovnog rasta svima nama. Dok se obraćam ženama, mislim i na muškarce.

Žena postaje zrela onda kada zna da neke stvari mora napustiti, da mogu pričekati i da nisu nužne. To je žena koja zna…

Marta i Marija su dobra slika kako od nezrelih duhovnih djevojki napraviti zrele duhovne žene. Pogledajmo Martu; ona ima u sebi odlike koje će nam pomoći. Marta je stalno trčala okolo. Vjerojatno je imala kompleks „spasitelja“, iako je sam Spasitelj bio u njezinoj kući. Bila je puna pokreta, gostoljubivosti. Ona je osjećala da mora sve učiniti jer su stigli gosti. Isus opominje Martu: „Marta, Marta uznemiruješ se i brineš previše.“ To je prvi trenutak kada iz duhovno nezrele žene/ muškarca može postati zrela osoba.

Osobito vi, drage gospođe, imate u sebi to nešto da se po svojoj naravi brinete za mnogo i za svakoga. Zauzimate se za sve i radite umjesto svih „kućnih ljubimaca“ njihove poslove. To iscrpljuje! Žena postaje zrela onda kada zna da neke stvari mora napustiti, da mogu pričekati i da nisu nužne. To je žena koja zna tko kod kuće ima koju ulogu, a ne da ona trči oko svih i radi njihove poslove.

S druge strane, netko može reći da je zrela ona žena koja želi svima pomoći. Koja želi da sve bude „po špagi“. Da, to je istina! Ali zrela žena nikada neće pomisliti: „Bez mene će se ovaj svijet raspasti, moji neće uspjeti.“ Zrela žena može u svom srcu napraviti distancu. Ona zna da ne mora svugdje gurati svoj nos. Ona zna relacije, dob ili stanja u kojima se nalaze njezina djece, a koje mora ostaviti da se odvijaju svojim tijekom.

Biti zreo znači ne preuzimati svaku ulogu na svijetu ili popravljati cijelu svoju obitelji. To nije poziv da se ništa ne radi ili poziv na neodgovornost

Isus ne viče na Martu zato što je bio ljut i zato što mu se nije svidjelo, nego zato što je u Marti primijetio nezrelost.

Biti zreo znači ne preuzimati svaku ulogu na svijetu ili popravljati cijelu svoju obitelji. To nije poziv da se ništa ne radi ili poziv na neodgovornost.

Druga stvar u susretu Isusa i Marte jest Martina žalba. Ona nije rekla: „Ja se mučim, ja sam žalosna“, nego se uspoređuje sa svojom sestrom – pogledaj moju sestru, ona ništa ne radi, a ja radim. To je druga odlika nezrele žene/muškarca. Moraš se prestati uspoređivati s drugima. Zrela žena prepoznaje svoje poslanje, ona zna svoju misiju, vrijednost i svoje granice. Zna da je drugačija od ostalih žena i zna da ne mora biti kao druge žene. Svi koji pokušavaju graditi svoj identitet na usporedbama s drugima, nisu zreli.

Zrela je ona žena koja ne sluša sebe, svoje emocije, svoje misli i fantazije, nego o svemu pita Isusa. Njegovo je mišljenje važno

Isus kaže Marti: „Marija je pronašla najbolji dio.“ To, uz tumačenje da je ona odabrala Isusa, znači da je ona uz Njega pronašla i samu sebe. Zato Marta, nemoj biti kao što su druge žene, ti budi ti u mojoj prisutnosti. Nemoj mi pričati o nekoj drugoj, ti si – ti. Pričaj mi o sebi. To je zreli karakter. Ti si neponovljiva.

Treća stvar; Isus kaže: „Poslušaj me poput Marije.“ Ona je zrela jer sluša Boga. Zrela je ona žena koja ne sluša sebe, svoje emocije, svoje misli i fantazije, nego o svemu pita Isusa. Njegovo je mišljenje važno. Kao što je muškarac pozvan ući u dubinu duhovnog života, tako i žena mora ući u dubinu osluškivanja Boga.

Glavna je poruka slušati Isusa, jer samo u njemu možeš postati zreo i prepoznati svoju misiju. U svojoj ćeš se mašti samo izgubiti.

Marija je najviše osluškivala Božji glas. Ona je zrela žena. Razmislite malo o svojim osobinama. Tražimo svi zrelu duhovnost. Postanimo konačno zreli ljudi.

Pater Arek Krasicki (propovijed iz 2019.)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh