Roditelji i djeca

ODGOJ U VJERI

Nismo samo pozvani skrbiti i zarađivati za svoju obitelj! Ovo je 5 iznimno bitnih stvari Vjeru djeca prvotno počinju upoznavati u svojoj obitelji, a mi smo im kao roditelji dužni pružiti dobar primjer

Nismo samo pozvani skrbiti i zarađivati za svoju obitelj! Ovo je 5 iznimno bitnih stvari

Foto: Pixabay

Momci, već sam nekoliko puta istaknuo da nismo samo pozvani skrbiti i zarađivati za svoju obitelj, nego smo također pozvani voditi ih u duhovnom životu. Vjersku pouku ne možemo prepustiti samo satovima vjeronauka u školi i župi. Vjeru djeca prvotno počinju upoznavati u svojoj obitelji, a mi smo im kao roditelji dužni pružiti dobar primjer. Pritom ovih pet stvari smatram iznimno bitnima:

Molitva. Neka molitveni život bude naš prioritet. Molite zajedno kod zajedničkog obroka. Molite s djecom prije spavanja. Svi zajedno otiđite na klanjanje. Vidjeti oca na koljenima prizor je koji može duboko utjecati na dijete. Sve započinjite molitvom.
Primjeri kreposti. Naša će djeca biti onakvima kakvima ih odgajamo. Oni u nama trebaju vidjeti čvrste temelje sazdane u Bogu, vjernost Crkvi, kreposti na djelu, predano služenje drugima, snažan molitveni život i dosljednost u tome da činimo dobro bez obzira na sve. Ili ćemo našu odgovornost za odgoj djece prepustiti utjecaju medija, poznatih osoba iz svijeta zabave i njihovim vršnjacima?
Sazrijevanje u vjeri. Budite primjer djeci na njihovu putu vjere. Ako mama i tata svojim djelima djeci pružaju dobar primjer, ona će rasti u molitvi, služenju Kristu, sakramentnom životu, davanju za Crkvu.
Čitanje i učenje. Djecu ne možemo naučiti nešto što sami ne razumijemo. Zajedno kao obitelj čitajte Sveto pismo i proučavajte Katekizam Katoličke Crkve. Čitajte kršćansko štivo i razgovarajte s djecom o tome što vas je dojmilo.
Ljubav prema euharistiji. Od rane dobi prenosite im poštovanje i ljubav prema Kristovu Tijelu. Približite im sveta otajstva i nikada odlazak na misu ne shvatite olako.

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Napomena! Od 9. do 30. studenog, u našem web shopu, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 65 kuna!

Biblioteka Figulus čeka vas na 43. Interliberu u Zagrebu: s brojnim novitetima i prigodnim popustima do 60 posto. Također, provjerite i sjajne popuste na našem web shopu, od 9. studenog – do 30. studenog.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh