Duhovnost

TRANSFORMACIJA

Nebojša Đurić: ‘Jedni su zbrisali u karizme, drugi u religije. Kamo si ti zbrisao?’ Kada mi danas pričamo o vanjskom tipu pobožnosti, većinom svi odmah spominjemo religiju. Ali, želim vam nešto reći: ne postoji samo „religija“

Foto: Screenshot | YouTube 

Borba s Bogom (Post 32, 23-33)

One noći on ustane, uzme svoje obje žene, obje svoje sluškinje i svoje jedanaestero djece te prijeđe Jabok preko gaza. Prebacivši njih na drugu stranu toka, prebaci zatim i ostalo što bijaše njegovo. Jakov ostane sam.
I neki se čovjek hrvao s njim dok nije zora svanula. Videći da ga ne može svladati, ugane mu bedro pri zglobu, tako da se Jakovu kuk iščašio dok su se hrvali. Potom reče: »Pusti me jer zora sviće!« Ali on odgovori: »Neću te pustiti dok me ne blagosloviš.« Nato ga onaj zapita: »Kako ti je ime?« Odgovori: »Jakov.«  Onaj reče: »Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.« Onda zapita Jakov: »Reci mi svoje ime!« Odgovori onaj: »Zašto me pitaš za moje ime?« I tu ga blagoslovi.
Onom mjestu Jakov nadjene ime Penuel jer – reče – »Vidjeh Boga licem u lice i na životu ostadoh.«  Sunce je nad njim bilo ogranulo kad je prošao Penuel. Hramao je zbog kuka. Zato Izraelci do današnjeg dana ne jedu kukovnu tetivu što se nalazi na bedrenom zglobu, budući da je Jakovljev bedreni zglob bio iščašen u kukovnoj tetivi.

Nebojša Đurić je, upravo na temelju ovog ulomka iz Starog zavjeta, 17. rujna u prostorijama EPC Hosane održao propovijed na temu Transformacija.

U svom nagovoru se najviše referirao na Jakovljev transformacijski put; od varanja i bježanja pa do hrvanja s Bogom i zadobivanja blagoslova te novog imena: Izrael. Nebojša je istaknuo kako je Jakov u svojoj transformaciji prošao kroz sedam faza: dugotrajno bježanje, samoću, ispražnjenje, borbu ili hrvanje, ranu, novo ime i otkrivenje Božjeg lica.

Jakov je prevario svog brata Ezava, a onda i oca Izaka. Zatim je pobjegao kod ujaka Labana, ali onda je ubrzo prevario i njega… Pa je prevario sebe i bježao i od sebe. Na koncu je, kad više nije imao koga prevariti i od koga pobjeći, ostao sam. (…)

„Dvadeset godina si bježao, muljao, pronalazio izgovore… Sad si moj!“ – znate kako se to zove? To vam se zove Ljubav. Bog samo u jednom trenutku prekine sve i kaže: više nećeš nigdje bježati. Sad je stvarno dosta! (…)

Karizma ili religija

Kada mi danas pričamo o vanjskom tipu pobožnosti, većinom svi odmah spominjemo religiju. Ali, želim vam nešto reći: ne postoji samo „religija“ . Neki ljudi su pobjegli u religiju i tamo su se sakrili od transformacije. (…) A znate di su drugi pobjegli? U karizme, drugi su zbrisali u karizme.

Gromovi, munje kroz srce… a u srcu? Ne bih kavu popio s njim. Nije normalan čovjek. Totalno netransformirana osoba. Isus za osobe, koje govore: „Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?’, kaže: „Ja vas nisam poznavao, nemam pojma tko ste. Niste transformirani. Uopće ne ličite na Mene iznutra.“

Jedni su zbrisali u karizme, drugi u religije. Kamo si ti zbrisao? Kamo sam ja zbrisao?

Cijelu propovijed možete poslušati u videozapisu ispod:

Za Book.hr priredio L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh