Duhovnost

ZABORAVLJEN SAKRAMENT

Najveća prepreka na putu prema sakramentu pomirenja (posebno za muškarce) Ispovijedati svoje grijehe kojemu drugom ljudskom biću čin je odreknuća svoje oholosti, a muškarcima nije lako toga se odreći

Foto: Pixabay

Zaboravljen sakrament

Sakrament pomirenja je zaboravljen sakrament. (Podrugljivci čak znaju reći da je sakrament pomirenja najbolje čuvana tajna u Crkvi.) Ljudska oholost i loša poučenost pridonose zanemarivanju tog sakramenta. Budući da su muškarci skloni oholosti, upravo je ona možda najveća prepreka na putu prema sakramentu pomirenja. Ispovijedati svoje grijehe kojemu drugom ljudskom biću čin je odreknuća svoje oholosti, a muškarcima nije lako toga se odreći. (Nije to lako nikomu, a osobito ne muškarcima.) Tko želi priznati sve svoje pogreške i onda ih sve izreći pred drugom osobom?

Krepost poniznosti suprotnost je oholosti. Svaki put kada pristupamo, jedan smo korak bliže poniznosti, a dalje od oholosti

Vrlo je jednostavno dosjetiti se stotinu razloga zašto ne bismo trebali poći na ispovijed. Krepost poniznosti suprotnost je oholosti. Svaki put kada pristupamo, jedan smo korak bliže poniznosti, a dalje od oholosti. Također nekoliko posljednjih papa ističe da se odlazak na ispovijed često izbjegava jer smo izgubili osjećaj za grijeh. Katolici općenito ne razumiju težinu koju grijeh sa sobom donosi, pa pod svaku cijenu izbjegavaju sakrament pomirenja.

Kada osoba počne shvaćati koliko je grijeh ozbiljna stvar i što on čini našoj duši, našem odnosu s Bogom, našem odnosu s drugima, tada počinje uviđati vrijednost tog sakramenta.

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh