Osobni razvoj

Najbolje pitanje koje možeš postaviti osobi ovisnoj o uspjehu Nije grijeh biti uspješan. Pogrešno je međutim ako se trudimo postizati uspjehe iz krivih motiva, kako bismo nadoknadili neke svoje komplekse i nedostatke

Najbolje pitanje koje možeš postaviti osobi ovisnoj o uspjehu

Foto: Shutterstock

 

„Sve ima svoje vrijeme“, kaže Propovjednik, „vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja… vrijeme plača i smijeha, vrijeme tugovanja i vrijeme plesa…“ Što bi taj biblijski ulomak mogao reći o modernim radnicima, posebno uspješnim poslovnim pojedincima koji se trude postići neki zamjetan uspjeh? „Postoji vrijeme rada i… hmmm, to je to“?

„Postoji vrijeme rada i… hmmm, to je to“

Mnogi ne vide ništa loše u takvom načinu razmišljanju. Manadžer Manchester Uniteda, Alex Ferguson je savršen primjer. Kada su ga nakon osvajanja Lige prvaka novinari pitali je li sretan, odgovorio je: „Da, slavio bih večeras. Međutim, sigurno se neću zanijeti tim uspjehom i sutra ujutro ću već razmišljati o novoj sezoni. Euforija brzo izblijedi – to je droga, onaj krajnji trenutak. Razmišljat ću o budućnosti i pregledavati zjenice igračima kako bih se uvjerio da u njima još uvijek tinja glad za uspjehom“.

Želja, glad, ambicija – čini se da današnje radno okruženje zahtijeva sve više ovakvih obilježja. Ako ozbiljno planirate napredovati u karijeri ili voditi organizaciju prema još većem uspjehu, tada vam je potreban snažan osjećaj za hitnost i nametljivost.

Dva tipa uspješnih osoba

Na jednom simpoziju pod nazivom „Humanizacija posla“, Lord Giddens definirao je dva tipa uspješnih osoba – opsesivnog profesionalca posvećenog poslu i problematičnog zaposlenika koji je ovisan o uspjehu i zarobljen u okvirima kompulzivnog ponašanja.

Pritom je istaknuo da nove tehnologije samo dodatno potpomažu ovisnost, a ovisnicima pružaju trenutno zadovoljstvo. Primjerice, u ponoć ne morate uključivati računalo da biste provjerili svoj e-mail, već s noćnog ormarića možete uzeti mobitel.

Tom prilikom Giddens je upozorio kako je kompulzivno ponašanje povezano s depresijom, ali također može biti preduvjet za veliki napredak i uspjeh.

Primjer Alexa Fergusona to i potvrđuje. Uspjeh je njegova droga, a on je to i priznao. I u trenutku kada već počinje planirati sljedeći uspjeh, i sam zna da će krajnje zadovoljstvo biti prolazno.

Skrivanje iza uspjeha

Američki teoretičar organizacije i konzultant Russ Ackoff ističe da nas neprekidan rad i stalno nastojanje da „loše stvari učinimo boljima“ neće dovesti do uspjeha. S druge strane, oni koji žele uspjeti moraju voditi nemilosrdnu borbu kako bi došli do vrha i na njemu se što duže zadržali…

Mnogi koriste posao, tj. skrivaju se iza njega, kako bi prikrili svoje ostale nedostatke, posebice ako su uspješni.

Možda najbolje pitanje koje bi se nekim „ovisnicima o poslovnom uspjehu“, koji rade 24 sata sedam dana u tjednu, trebalo postaviti glasi: „Zašto ne želite otići kući?“

 

Nije loše htjeti uspjeti u onome čime se bavimo. No pritom bismo trebali paziti da u jurnjavi za uspjehom ne izgubimo same sebe, i svoje bližnje pa čak i Boga.

Izvor: Financial Times; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh