Vijesti

NAJAVA POKRETANJA POSTUPKA BEATIFIKACIJE // Na tragu svetosti: Mladi filipinski isusovac ‘dao život’ za svoje učenike

Mladi je isusovac poginuo 1996. godine, kada je pokušao zaustaviti učenika da baci bombu u školi za djecu s posebnim potrebama u Kambodži

Richard Fernando, filipinski isusovac, imao je 26 godina kada je smrtno stradao braneći svoje učenike u Kambodži.

Nekoliko dana prije blagdana utemeljitelja Družbe Isusove, sv. Ignacija Lojolskog, poglavar isusovačke zajednice na Filipinima najavio je da će red raditi na tome da se pokrene proces beatifikacije.

Herojski čin

Mladi je isusovac poginuo 1996. godine, kada je pokušao zaustaviti učenika da baci bombu u školi za djecu s posebnim potrebama u Kambodži. Fernando, kao mladi isusovac, dobrovoljno je otišao u Kambodžu, kako bi pomogao potrebitima, posebice žrtvama rata.

Nakon učinjenog herojskog čina, tijekom kojeg je sačuvao i život učenika koji je bacio granatu, postao je uzorom mnogim mladim ljudima na Filipinima.

Četiri dana prije svoje smrti, Fernando je napisao sljedeće misli:

„Znam gdje je moje srce; ono je s Isusom Kristom, koji je sve dao za siromašne, bolesne i siročad.“, prenosi Aleteia.

Novi kriterij u postupku beatifikacije – ‘polaganje života’

Vijest o pokretanju procesa beatifikacije proširila se nedugo nakon što je papa Franjo objavio Apostolsko pismo, u kojem su izneseni novi kriteriji u postupku beatifikacije i kanonizacije; uz mučeništvo i herojsko življenje kreposti uveden i novi kriterij  – polaganje života („vitae oblatio”).

Pokretanje procesa beatifikacije filipinskog isusovca uključivat će, kako piše Aleteia, prikupljanje podataka, dokaza, intervjuiranje ljudi, prikupljanje njegovih pisama, spisa i razgovora.

Zapis iz dnevnika

U svome je dnevniku, kako prenosi isti izvor, Fernando pribilježio riječi koje su, možemo sa sigurnošću reći, danas primile potpunije značenje:

„Kada umrem, ne želim da me se ljudi sjećaju po tome što sam bio velik, moćan ili talentiran, nego po tome što sam služio i govorio za Istinu, svjedočio što je bilo ispravno; što sam bio iskren u svom radu i djelovanju. Drugim riječima, po tome što sam volio i slijedio Krista.“.

S čvrstom vjerom možemo reći da mu se želja ispunila.

Najčitanije

Na vrh