Vijesti

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Na današnji dan, prije sto godina, rođen je Nelson Mandela – borac za ljudska prava i prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike Donosimo neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovom velikom borcu za ljudska prava i dobitniku Nobelove nagrade za mir…

Na današnji dan, prije 100 godina, rođen je Nelson Mandela, karizmatični borac za ljudska prava i prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike.

Mandela je bio politički borac, punih 27 godina politički zatvorenik, borac protiv apartheida i rasizma, koji je, nakon što se izborio za ukidanje apartheida, postao prvi demokratski i prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike. Velik je postao boreći se za ravnopravnost i ukidanje apartheida, a svoju veličinu dokazao je onda kada se najlakše pada na ispitu – kada se ima moć: Nelson Mandela bio je čovjek koji je oprostio onima koji su ga desetljećima tlačili i ponižavali i pružio im je ruku pomirenja, htio je biti predsjednik svih Južnoafrikanaca. Kad je zaključio da je njegova politička misija završena, dragovoljno je odstupio s vlasti, nije se kandidirao za drugi predsjednički mandat. Umro je 5. prosinca 2013. u 95. godini života, okružen obitelji i prijateljima.

Mandela je za života primio preko 695 priznanja i nagrada, uključujući Nobelovu nagradu za mir i američku kongresnu medalju. On je i počasni stanovnik brojnih zemalja diljem svijeta, počasni pripadnik brojnih organizacija; po njemu su nazvane mnoge ulice, zgrade i škole te je primio počasne diplome s više od 50 internacionalnih sveučilišta. Po njemu je nazvana i nuklearna čestica („Mandelina čestica“).

U nastavku donosimo neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovom velikom borcu za ljudska prava.

1. Mandelino pravo ime

Mandelino ime dato kod rođenja – Rolihlahla – ime je iz plemena isiXhosa koje znači „trganje grane s drveta“, što u žargonu znači i „izazivač nereda/problema“. Englesko ime Nelson dao mu je učitelj misionar, no mnogi Južnoafrikanci zovu ga njegovim plemenskim imenom Madiba što znači „pomiritelj“, u znak ljubavi i poštovanja.

2. Izbačen sa Sveučilišta

Mandela je izbačen sa Sveučilišta Fort Hare nakon što je sudjelovao u studentskoj pobuni. Diplomu iz prava kasnije je stekao na Sveučilištu Wits.

3. Pobjegao od dogovorenog braka

Pobjegao je iz Eastern Capea u Johannesburg nakon što mu je Jongintaba Dalindyebo, vođa Tembu naroda, pokušao nametnuti dogovoreni brak. Po dolasku u grad zaposlio se kao noćni čuvar u rudniku. Kasnije se ženio čak tri puta.

4. Koristio lažno ime

Često je putovao pod lažnim imenom. 1962. godine pod lažnim je imenom „David Motsamayi“ u nekoliko navrata napuštao JAR i odlazio u druge dijelove Afrike i u Englesku, kako bi okupio potporu za oslobodilački pokret i Afrički nacionalni kongres (ANC). Pod istim imenom prošao je vojnu obuku u Maroku i Etiopiji.

5. Majstor prerušavanja

Bio je majstor prerušavanja. Želeći izbjeći policiju, Mandela se prerušavao u vozača, kuhara i vrtlara. „Nosio bih plavi kombinezon koji su nosili radnici u polju, a stavio bih i okrugle naočale debelih okvira. Za vožnju u automobilu, uz svoj kombinezon, na glavu bih stavio kapu. Uloga vozača bila je zgodna jer sam mogao putovati pod izgovorom vožnje automobila svog gospodara“, napisao je u svojoj autobiografiji „Duga šetnja do slobode“.

6. Borba protiv AIDS-a

U borbu protiv AIDS-a aktivno se uključio i zbog toga što je njegov sin Makgatho umro od ove bolesti. Nacija koja ima najviše živućih ljudi oboljelih od HIV-a u svijetu (njih čak 5.6 milijuna) još uvijek se bori sa stigmama vezanima s tom bolešću.

Mandelin je životni primjer nadahnuo mnoge. Nadamo se da će svijet dobiti još ovakvih političara…

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh