Aktualnosti

MATIĆEVO UZNEMIRUJUĆE IZVJEŠĆE

EP usvojio izvještaj Predraga Freda Matića o pobačaju Tzv. Matićevo izvješće usvojeno je s 378 glasova „za”, 255 glasova „protiv” te 42 suzdržana

fred matic slavi

Foto: Screenshot Predrag Fred Matić 


 

Europski parlament je većinom glasova usvojio „Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena” koje potpisuje hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Tzv. Matićevo izvješće usvojeno je s 378 glasova „za”, 255 glasova „protiv” te 42 suzdržana, prenosi Bitno.net.

Dokument je proteklih dana izazvao brojne rasprave zbog svog kontroverznog sadržaja koji uključuje poziv na „besplatan pobačaj” te se protivi prizivu savjesti nazivajući ga „uskraćivanjem zdravstvene skrbi”.

Izvješće također spominje da „u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe također mogu biti trudni te bi u tim slučajevima trebali moći koristiti mjere za skrb u trudnoći i pri porodu bez diskriminacije na temelju njihova rodnog identiteta”.

Čelnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich u razgovoru za ACI Stampu izjavio je kako je Izvješće pokušaj „da Europski parlament glasa za pobačaj kao ljudsko pravo te protiv prava na priziv savjesti u institucijama”, dodavši: „Jasno je da se s time ne možemo složiti.”

Kardinal Hollerich upozorio na prijedlog Freda Matića: Europa će počiniti velik grijeh

Kritiku su uputili i hrvatski biskupi.

U izjavi koju potpisuje nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, članovi Komisije Iustitia et Pax poručili su kako Matićevo izvješće „sadrži brojne uznemirujuće elemente, a ne temelji se ni na jednom međunarodnom dokumentu, štoviše suprotno je svim postojećim kako globalnim, tako i europskim”.

Potpiši peticiju, nije kasno. Ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh