Aktualnosti

OBLJETNICA ATENTATA

Na blagdan Gospe Fatimske 1981. godine izvršen je atentat na Ivana Pavla II. Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je metak koji su liječnici izvadili tijekom operacije. „Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“, rekao je Ivan Pavao II., uvjeren kako je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom

Foto: Ajayjoseph Fdo, Unsplash

Foto: Ajayjoseph Fdo, Unsplash

 

Dana 13. svibnja 1981., na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. upucan je na trgu sv. Petra.

Mehmet Ali Ağca,  koji je pripadao turskoj ekstremističkoj organizaciji „Sivi vukovi“,  pogodio je Papu u ruku i donji dio trbuha, dok je u papamobilu pozdravljao okupljene hodočasnike.

Papa je prebačen u kliniku Gemelli. Na putu do bolnice bio je pri svijesti, no po dolasku u kliniku izgubio je svijest. Operacija je trajala oko pet sati. Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Oprost

Papa je posjetio Alija Ağcu u zatvoru 1983. i sve mu oprostio.

Razgovarali su tiho pa se ne zna sadržaj razgovora. On je do danas ostao tajna i o njegovom se sadržaju samo nagađalo.

Treća fatimska tajna

Papa je atentat povezao s Gospinim ukazanjem u Fatimi 1917. godine. U trećoj fatimskoj tajni govori se o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio baš na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja.

Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je metak koji su liječnici izvadili tijekom operacije.

„Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“, rekao je Ivan Pavao II., uvjeren kako je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom.

Ali Ağca pobjegao je iz turskog zatvora četiri dana prije dolaska Ivana Pavla II. u Tursku (28. – 30. studenoga 1979.) i najavio pismom da će ubiti čelnika kršćana.

Tada nije uspio u nakani, ali je kasnije planirao pucati na Papu u Rimu. No, još nije poznata pozadina atentata, odnosno je li netko naručio ubojstvo pape Wojtyłe ili je napad na nj bio čin jedne mentalno poremećene osobe.

Taj događaj neosporno pokazuje kako je njegov život bio vezan za Isusovu majku Mariju, što je isticao i u svom papinskom geslu: „Sav tvoj, o Marijo!“

Za Book.hr priredila Vedrana Prka, odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh