Roditelji i djeca

LJUBAV I POSLUŠNOST

Možemo li na biblijski način odgajati današnju djecu

Foto: Shutterstock

 

Roditelji ne mogu upravljati onime što se događa u djetetovoj duši. Samo dijete na koncu odlučuje hoće li odabrati vjeru i vrijednosti koje imaju njegovi roditelji.

Jednom sam prilikom napisao članak pod naslovom „Zašto biblijski način odgajanja nema nikakve veze s djecom” koji je prenijela jedna nacionalna medijska kuća. Pisao sam o ocu koji je ima dva sina; mlađi je od oca zatražio svoj dio nasljedstva, napustio dom i, živeći razvratno, protratio sve što je imao. Stariji je sin ostao uz svoga oca, bio je uvjeren u svoju pravednost te je druge osuđivao, osobito svoga mlađega brata nakon što se ovaj pokunjen vratio kući priznavši da je pogriješio. Stariji sin nije želio imati nikakva posla sa svojim razuzdanim, pa odjednom poniznim bratom.

Možemo li reći da je Bog loš nebeski otac zbog toga što smo vi i ja neposlušni?

Moje je pitanje sljedeće: Biste li njihova tatu pozvali u svoju crkvu da vam održi dvodnevnu konferenciju o roditeljstvu? Ne. No Isus ističe da je njihov otac slika našega Oca, našeg Abba.

Drugim riječima, možemo li reći da je Bog loš nebeski otac zbog toga što smo vi i ja neposlušni? Ne. Ni otac ovoga razmetnoga sina nije loš tata. On je zapravo otac nalik našemu nebeskom Ocu. On ga je odgajao kao što Bog Otac čini sa svojom djecom, iako sin za njega godinama uopće nije mario. Primivši ga natrag, ovaj je tata pokazao svoju ljubav i samilost prema sinu, a odjenuvši mu najljepšu odjeću i stavivši mu prsten na ruku, iskazao mu je poštovanje. On svoje sinove ljubi i poštuje bez obzira na njihovu neposlušnost.

Isus Krist želi majke nagraditi zbog ljubavi i poštovanja koje pružaju svojim sinovima bez obzira što to oni ponekad zaborave cijeniti. One ispunjavaju njihove tjelesne i emocionalne potrebe, one ih poučavaju, opominju ih i ohrabruju te su im duhovna podrška. Zapravo sinovi majkama daju priliku da one pokažu svoju poslušnost Bogu uslijed dječjeg neposluha. Čak i ako je sin odabrao biti neposlušan, majka čini ono što smatra da je najbolje učiniti u tom trenutku i to vjerojatno i jest ono što je najbolje u Božjim očima.

 

Iz knjige „Majke i sinovi” autora Dr. Emersona Eggerichsa.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh