Osobni razvoj

O. ANSELM GRÜN

Može li uspjeti prijateljstvo između muškarca i žene Mnogi vjeruju da između muškaraca i žena može postojati samo erotska ili točnije seksualna ljubav. Kako god bilo, svako će prijateljstvo između muškarca i žene završiti u krevetu. Ipak, slavna prijateljstva između Klare Asiške i Franje, između Terezije Avilske i Gracijana, između Franje Saleškoga i Ivane Chantal pokazuju da može postojati i pravo prijateljstvo između muškarca i žene, prijateljstvo koje obostrano obogaćuje.

Mogu li uspjeti prijateljstva između muškarca i žena

Foto: Shutterstock

 

Muškarac i žena se uzajamno nadahnjuju

Mnogi vjeruju da između muškaraca i žena može postojati samo erotska ili točnije seksualna ljubav. Kako god bilo, svako će prijateljstvo između muškarca i žene završiti u krevetu. Ipak, slavna prijateljstva između Klare Asiške i Franje, između Terezije Avilske i Gracijana, između Franje Saleškoga i Ivane Chantal pokazuju da može postojati i pravo prijateljstvo između muškarca i žene, prijateljstvo koje obostrano obogaćuje. I u ovim je prijateljstvima, naravno, prisutan eros. On povezuje prijatelje međusobno. Osjeća se kao nešto što draška, oživljuje i može zavrtjeti pameću. To prijateljstvo samo nije seksualno proživljeno. Upravo odricanje od življene seksualnosti čini draž ovakvoga prijateljstva između muškarca i žene. Muškarac i žena se uzajamno nadahnjuju. Teilhard de Chardin, isusovac koji je bio znamenit prirodoslovac i istraživač jednom je napisao: „Od trenutka kad se u meni probudila svijest o samom sebi i kad sam naučio doista izraziti sama sebe, sve što se u meni dalje otkrivalo i otvaralo bilo je pred očima i pod utjecajem neke žene.“ On je bio u prijateljstvu s trima ženama s kojima je izmjenjivao brojna pisma, i to ga je prijateljstvo zapravo učinilo osjetljivim za probleme izgrađivanja čovječnosti u čovjeku.

Naravno, može se u nekom prijateljstvu između muškarca i žene pojaviti i seksualnost pa se oni zaljube jedno u drugo i postanu ljubavni par

Prijateljstvo između muškarca i žene u sebi nosi uvijek nešto nadahnjujuće i oživljavajuće. Mnogi muškarci smatraju da se žene moraju osvojiti. No, osjećajući blizinu, spoznati poticajnu snagu Erosa, a odreći se osvajanja, vodi do svojevrsne kulture u odnosu muškarca i žene. Naravno, može se u nekom prijateljstvu između muškarca i žene pojaviti i seksualnost pa se oni zaljube jedno u drugo i postanu ljubavni par.

Postoje različite vrste prijateljstva između muškaraca i žena. Tu su npr. mladenačka prijateljstva. Mladi čovjek se sprijatelji s mladom ženom. No jasno je da ne dolazi u obzir nikakvi seksualni odnosi među njima i da nema govora o planiranju braka. Oni ostaju prijatelji, zajedno idu na koncerte, uživaju u zajedničkom druženju. U današnje se vrijeme mnogi samci ne žele opredijeliti za neki trajni odnos. Oni njeguju prijateljstvo. Često povezuju prijateljstvo sa seksualnim odnosom. No unatoč tome ne smatraju se ljubavnim parom nego prijateljima.

Žene mi često pripovijedaju kako su, primjerice na nekom tečaju, upoznale čovjeka s kojim su mogle razgovarati o svim temama i koji ih je duhovno obogaćivao. One se boje o tome razgovarati sa svojim muževima…

Postoje i prijateljstva između muškaraca i žena koji su odlučili da ne žele stupiti u brak. Odriču se seksualnog ispunjenja. Peter Schellenbaum smatra da odricanje od življene seksualnost nije izumiranje erosa. Često su takva prijateljstva natopljena erosom i puna živosti i ugode.

Nerijetko se udana žena zaljubi u nekog drugog oženjenog muškarca. Jasno im je da njihova ljubav ne smije ugroziti njihove brakove. Jedini put koji im preostaje je da svoju zaljubljenost pretvore u prijateljstvo. To uopće nije lako. Ono što bi glava htjela, srce često ne može izvesti. Srce želi bezuvjetno prisvojiti onoga koga voli. I često sanjari o prijatelju ili prijateljici, što budi posve nova i neobična suzvučja kakva ne postoje u bračnim odnosima. Žene mi često pripovijedaju kako su, primjerice na nekom tečaju, upoznale čovjeka s kojim su mogle razgovarati o svim temama i koji ih je duhovno obogaćivao. One se boje o tome razgovarati sa svojim muževima. Mogli bi postati ljubomorni i zabraniti takvo prijateljstvo. Naravno, takvo je prijateljstvo uvijek plovidba oko oštrih stijena. Bračni trokut – uvjerava Hans Jellouschek – ne može se trajno održati. Ali ako je prijateljstvo jasno i čisto i ako ga tako doživljava i suprug ili supruga, ono može obogatiti brak. No ne smije voditi k bijegu iz bračne zajednice.

Što je potrebno da bi muško-ženska prijateljstva uspjela

Razumljivo je da svaki muškarac ne može ispuniti sve potrebe svoje supruge, a ni svaka žena čežnje svoga supruga. Postoje muškarci i žene koji su mi bliski, imamo mnogo toga zajedničkog, a to nemam sa svojim bračnim partnerom. No, mora mi biti jasno da se tada u prijateljstvo uvlače i moje seksualne potrebe. Moram se odlučno odreći življenja seksualnosti u prijateljstvu. Inače to više nije prijateljstvo nego ljubavni odnos koji ugrožava moj brak. Potrebno je mnogo obzirnosti i otvorenosti da bi uspjelo prijateljstvo među ljudima koji su već otprije svaki u svom braku.

Iz knjige „Želim ti prijatelja“ autora o. Anselma Grüna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh