Roditelji i djeca

JASMINA MARIJANOVIĆ (IG: SVJESNI ODGOJ)

Može li onaj tko odgaja, gledati u djetetov trun u oku, a ne vidjeti i ne vaditi brvno iz svoga oka? Može ako želi „popraviti” dijete, a kategorički negira mogućnost da postoji prostor za njegov osobni razvoj.

Foto: Shutterstock

Kada sat ne radi, ne ideš reći improvizirajući: „Sad ću ja to popraviti, ne može ovako”. Zašto to ne kažeš? Jer se ne praviš da si urar ako to nisi. A ako jesi, onda oprezno radiš kako bi stvarno mogla/mogla nešto korisno učiniti, a ako ne uspijevaš, ne ideš lupiti sat čekićem jer si ti odlučila/odlučio da se mora popraviti sad odmah.

Da bi mogli voditi djecu, odraslima treba poniznosti. To ne znači popustljivost i anarhiju!

Zašto je Montessori uspjela ostvariti nezamislive rezultate s djecom s poteškoćama i onda se zapitala ako je takve rezultate postigla s njima, što bi tek moglo biti s djecom koja imaju „normalni” razvoj (i posvetila tome život)?

Zato što je u središte prakse i razmišljanja u odgoju stavila OPAŽANJE i poniznost, kao što to rade znanstvenici u znanosti. Slikovito, dopustila si je da joj izađe brvno iz oka i da zbilja može bolje vidjeti. Nije zbog toga postigla MANJE s djecom, nego NEZAMISLIVO VIŠE!

Tko misli da sve zna i ne propitkuje svoje pretkoncepcije a opažanja ne stavlja ispred onoga što već zna, ne može biti znanstvenik.

Tko misli da sve zna i da se ne nalazi na putu osobnog razvoja, bolje je da ne pokušava „popraviti” djecu jer nije svjestan da im može naškoditi.

S onime što već znaš, ostvarila/ostvario si rezultate u odgoju u skladu s time.

Što još ne znaš i nisi napravila/napravio u odgoju? Kakav pristup ti JOŠ NEMAŠ, kojim bi mogla/mogao početi graditi transformaciju za kojom žudiš?

Autorica: Jasmina Marijanović; Book.hr

👉Za 1:1 coaching program za osobni razvoj u roditeljstvu SVJESNI ODGOJ pišite Jasmini u inbox na Instagramu, ovdje.

Jasmina je u braku i ima dvoje djece. Certificirani je parent coach i završila je edukaciju za Montessori asistenta za dječju razvojnu dob od 3 do 6 godina pri Internacionalnom Montessori Institutu u Barceloni. Svojim programom „Svjesni odgoj” pomaže roditeljima u izazovima roditeljstva, da jasnije postave namjere u odgoju, da izgrade rutine i pravila, uvedu nove navike u komunikaciji i ponašanju prema djetetu koje će biti u skladu s njihovim namjerama (a napuste one koje im ne služe), te da otkriju koje su njihove temeljne životne vrijednosti i nauče kako odgoj svjesno temeljiti na njima. Program se odvija 1:1, online, u trajanju od 9 tjedana tijekom kojih se sastaje s roditeljima

„Volim reći da se u odgoju ne transformira i ne raste samo dijete nego je dobro da se transformira i roditelj jer se jedino na taj način možemo nadati skladnom odnosu između roditelja i djeteta. Roditeljstvo je put osobnog rasta roditelja i drago mi je da mogu pomoći roditeljima na njihovu putu kroz ovu vrstu podrške”, kaže Jasmina.

Na Instagramu: @svjesniodgoj

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh