Aktualnosti

PRVO SUSTAVNO I CJELOVITO ISTRAŽIVANJE

MORALNI TEOLOG, DON DAMIR ŠEHIĆ: Teološko–bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju Knjiga moralnog teologa i svećenika Zadarske nadbiskupije Damira Šehića, prvo je sustavno i cjelovito teološko-bioetičko istraživanje ustavnosudskih odluka o pobačaju na polju katoličke teologije u grani moralne teologije na hrvatskom govornom području

Teološko–bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju

Foto: don Damir Šehić

 

U nakladi Glasa Koncila objavljeno je prvo sustavno i cjelovito teološko-bioetičko istraživanje ustavnosudskih odluka o pobačaju na polju katoličke teologije u grani moralne teologije na hrvatskom govornom području: »Teološko–bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju«. Novoobjavljena knjiga, na gotovo 400 stranica ukoričena doktorska disertacija, moralnoga teologa i svećenika Zadarske nadbiskupije Damira Šehića predstavlja vrijedan doprinos teološko-bioetičkomu tumačenju i razumijevanju ustavnosudskih odluka o pobačaju, s posebnim naglaskom na kritičko propitivanje i vrjednovanje Rješenja Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. i izdvojenoga mišljenja.

…argumentima, interdisciplinarno, suprotstavio se isključivu pristupu te dokazao da potiranje prava na život ne korespondira sa suvremenim biomedicinskim spoznajama

Odmah nakon objavljivanja spomenutoga ustavnosudskoga rješenja autor Damir Šehić posvetio se upoznavanju sa sadržajem dokumenta te je nakon kritičkoga teološko-bioetičkoga istraživanja i vrjednovanja glavnih teza sadržanih u njemu svojim bioetičkim promišljanjima o pobačaju iz teološke perspektive tom knjigom ponudio sveobuhvatan odgovor u aktualnom društvenom trenutku – argumentima, interdisciplinarno, suprotstavio se isključivu pristupu te dokazao da potiranje prava na život ne korespondira sa suvremenim biomedicinskim spoznajama.

Knjiga postaje dostupna cjelokupnoj javnosti u aktualnom trenutku hrvatskoga društva koji je obilježen sve većim pritiskom nerazriješenoga pitanja zakonskoga reguliranja pobačaja

Knjiga postaje dostupna cjelokupnoj javnosti u aktualnom trenutku hrvatskoga društva koji je obilježen sve većim pritiskom nerazriješenoga pitanja zakonskoga reguliranja pobačaja istodobno uz iznenađujuće slabo zanimanje znanstvenika istraživača za spomenutu problematiku u ovom presudnom gorućem trenutku u kojem je istekao rok od dvije godine koliko je Ustavni sud dao Hrvatskomu saboru za izglasavanje novoga osuvremenjenoga zakona u pitanju pobačaja.

Prema riječima jednoga od recenzenata, prof. dr. sc. Josipa Grpca autor Šehić dokazuje tezu da »hrvatski zakonodavac često nije vrijednosno neutralan s obzirom na to da svi argumenti u toj knjizi nastoje pokazati kako se u Republici Hrvatskoj u nekim bitnim rješenjima, pogotovo kad su u pitanju vrijednosti bioetičke naravi, najblaže rečeno, zanemaruju ne samo tzv. ’sensus populi’, nego i neka rješenja i naputci međunarodnih kvalificiranih institucija«.

Book.hr

Knjigu je dostupna u web knjižari Glasa Koncila, ovdje

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh