Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

UZ DANAŠNJE EVANĐELJE Zašto je važno da pastir poznaje svoje stado Ponekad čujem biskupe i svećenike kako drže homilije malenima u vjeri kao da pred sobom imaju studente iz teologije

Iv 16,12-15

„Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi“, kaže Gospodin svojim učenicima. Put vjere je postupan. Ne može se dijete iz osnovne škole poučavati algebru. Ponekad čujem biskupe i svećenike kako drže homilije malenima u vjeri kao da pred sobom imaju studente iz teologije. Zato je važno da pastir poznaje svoje stado.

Ponekad čujem biskupe i svećenike kako drže homilije malenima u vjeri kao da pred sobom imaju studente iz teologije

Mudar pastir ne može istu hranu dati janjadi i ovcama majkama. Onomu koji je godinama daleko od crkve i koji mi ispovijedi grijeh ubojstva ne mogu reći da je težak grijeh i reći osobi „kretenu“, naravno, ako uvreda dolazi iz srca puna ljutnje i gorčine. Nažalost, na dan Gospodnji, u našim crkvama zbor okupljenih nije homogen, pa stoga nije lako pastiru dati jednaku hranu cijelom zboru.

Svećenik treba zazvati Duha Svetoga da u njegova usta stavi jednostavne, jasne i mudre riječi kako bi svi mogli razumjeti, ali i okupljeni također trebaju zazvati Duha Svetoga da im otvori um da razumiju evanđeosku poruku

Zato svećenik koji naviješta riječ Božju, prije nego će govoriti treba zazvati Duha Svetoga da u njegova usta stavi jednostavne, jasne i mudre riječi kako bi svi mogli razumjeti, ali i okupljeni također trebaju zazvati Duha Svetoga da im otvori um da razumiju evanđeosku poruku. Znanje Božje riječi nema horizonte. Uvijek ima još nešto za razumjeti i vršiti. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva; S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh