Osobni razvoj

OSLOBOĐENJE I UNUTARNJE OZDRAVLJENJE

Molitva za premorene

Foto: Juliet Furst;Unsplash

 

Na neki nas se način može usporediti s motorom automobila, koji ima zasebne dijelove za benzin, vodu i ulje

Nositelji tereta moraju naučiti moliti molitvu iz Poslanice Hebrejima 4,12, koja se odnosi na ispravno odjeljivanje funkcija duše i duha. Naime, na neki nas se način može usporediti s motorom automobila, koji ima zasebne dijelove za benzin, vodu i ulje. Oni moraju ostati odvojeni jer, ako bi se pomiješali, automobil ne bi radio te bi čak moglo doći do eksplozije motora.

Tako i kod nas postoje trenutci: kada misli trebaju preuzeti nadzor, kada središte pozornice trebaju zauzeti emocije, i kada stvari trebamo jasno doživljavati duhom

Tako i kod nas postoje trenutci: a) kada misli trebaju preuzeti nadzor nad stvarima, b) kada središte pozornice trebaju zauzeti emocije, kao i c) kada stvari trebamo jasno doživljavati duhom (kao što je slučaj s molitvom i pobožnostima).

Ali, Sotona nas je toliko narušio po Adamovu grijehu da um i osjećaji nerijetko međusobno ratuju. Osjećaji se otimaju nadzoru, ili pak um isključuje emocije. Ako nositelji teretâ ne mole za odgovarajuće odvajanje funkcija duše i duha, događa se sljedeće: kada im Gospodin na duh (a upravo tu ih valja nositi) položi neki teret, um i emocije ostaju prekomjerno uključeni. Duhovno nošenje tereta tada poprima vidove tjelesnosti i postaje zamorno jer su nam um i srce uključeni u taj napor te previše razmišljamo i osjećamo ono što bismo trebali nositi pretežito duhom.

Ali, Sotona nas je toliko narušio po Adamovu grijehu da um i osjećaji nerijetko međusobno ratuju

Budući da sam i sâm iskusan nositelj teretâ, često sam znao biti tako iscrpljen da sam jedva hodao. Tereti koje sam u duhu trebao dijeliti s Isusom, opterećivali su svaki dio moga bića. Onda sam naučio moliti za odvajanje funkcija duše i duha. Sada mi Gospodin može opteretiti duh teškim i tužnim teretom, a ja i dalje mogu radosno propovijedati ili se igrati s unucima. Iako moj duh ima dioništvo u Gospodinovoj žalosti radi neke izgubljene duše, um i srce time nisu zahvaćeni te se mogu radosno baviti svojim poslom. (…)

Molitva za odvajanje duha i duše je vrlo jednostavna. Predlažem vam da je sada izmolite, ako to još nikada niste učinili. Čak i ako je zasad još ne shvaćate u potpunosti, nikako vam ne može škoditi

Molitva za odvajanje duha i duše je vrlo jednostavna. Predlažem vam da je sada izmolite, ako to još nikada niste učinili. Čak i ako je zasad još ne shvaćate u potpunosti, nikako vam ne može škoditi, već će, naprotiv, vašu premorenu dušu nevjerojatno opustiti i donijeti joj slobodu.

Molitva za odvajanje duha i duše

„Gospodine Isuse,
neka Tvoj mač istine prodre u mene
dijeleći funkcije moje duše i duha.
Umiri mi um i utišaj emocije.
Progovori mirom mome duhu.
Dovedi sve u meni u red.
Okončaj u meni tu borbu između uma i osjećajâ.
Odijeli funkcije moje duše i duha,
kako bi mome umu mogao dati problem
o kojemu treba razmisliti
i pobuditi mi osjećaje,
a da mi duh pritom bude u miru;
ili položiti teret na moj duh,
a da mi srce i um pritom ostanu nepomućeni.
Ne moram više biti rastrgan(a) na sve strane.
Hvala Ti, Isuse.”

Ovu ćete molitvu možda trebati povremeno ponavljati. Bog ju je čuo i prvi put, ali ćete ju možda morati ponavljati kako bi ju vaše unutarnje biće postupno usvojilo, a vi ušli u subotni počinak obećan u Poslanici Hebrejima 4,9–11.

„Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna;
oštrija je od svakoga dvosjekla mača;
prodire dotle da dijeli dušu i duh,
zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.”

(Heb 4,12)

Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje - Recenzija knjige

 

Iz knjige „Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje” autorâ Johna i Marka Sandforda. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh