Brak i odnosi

ODGOVARA LICENCIRANA SAVJETNICA ZA BRAK I VEZE

Moji su roditelji razvedeni. Čuo sam da je razvod ‘nasljedan’. Je li i meni suđeno isto? U ovoj generaciji koja sve mora dobiti odmah i živi za trenutak, ne treba nas čuditi da je stopa razvoda alarmantno visoka i među kršćanima i među nekršćanima.

Foto: Pixabay

Žalosna je činjenica da razoreni brakovi ostavljaju posljedice na psihi djece razvedenih roditelja

Činjenica je da kopiramo obrasce ponašanja primarne obitelji. Osobe čiji su se roditelji razveli ili su imali loš brak mogu usvojiti iskrivljen pogled na brak. One mogu biti cinične kad im netko samo spomene privrženost, odanost i povjerenje. Mogu se bojati bliskosti s drugima jer su vidjele razoren brak svojih roditelja. Mogu u sebi gajiti povrijeđenost, ogorčenost i strah. Žalosna je činjenica da razoreni brakovi ostavljaju posljedice na psihi djece razvedenih roditelja.

Premda razvod može emocionalno raniti djecu, on ni u kom slučaju nije nasljedan. Nema tog gena koji bi određivao koliko ćemo biti privrženi i odani partneru u braku. Uvijek imamo izbor.

U našoj kulturi vjerujemo u laž da trebamo činiti ono što nam trenutno pruža dobar osjećaj i u laž da je zaljubljivanje i odljubljivanje potpuno izvan naše kontrole

U ovoj generaciji koja sve mora dobiti odmah i živi za trenutak, ne treba nas čuditi da je stopa razvoda alarmantno visoka i među kršćanima i među nekršćanima. U našoj kulturi vjerujemo u laž da trebamo činiti ono što nam trenutno pruža dobar osjećaj i u laž da je zaljubljivanje i odljubljivanje potpuno izvan naše kontrole. Ako nas veza ne zadovolji, mislimo da je normalno okrenuti leđa i otići zauvijek.

Bog mrzi razvod jer on ožalošćuje njegovo srce i srca njegove djece

Biblija objašnjava da Bog „mrzi otpuštanje žena“ (Mal 2,16). Ne zato što bi bio nekakav diktator koji s oblaka, ljutito i s gađenjem, gleda na propale brakove. On zna koliko to boli. Razvod boli, lomi i trajno šteti Božjem narodu. To On nikada nije planirao. Mrzi razvod jer on ožalošćuje njegovo srce i srca njegove djece. Iako Biblija dopušta razvod u iznimnim slučajevima, potrebno je Božje ohrabrenje kako bismo se držali svog bračnog druga i zavjeta koji smo dali pred Bogom.

Kao i u svim važnim stvarima u životu, tako i ovdje, mi sami odlučujemo hoćemo li ostati u braku ili ne

Kao i u svim važnim stvarima u životu, tako i ovdje, mi sami odlučujemo hoćemo li ostati u braku ili ne. To zapravo podrazumijeva niz odluka koje donosimo još u samaštvu i nastavljamo ih donositi tijekom hodanja. Važno je da nastojiš svaki dan odabirati ono ispravno i zdravo, a ne ono što ti pruža samo trenutnu ugodu i zabavu. Prvo trebaš biti vjeran sebi, svojim vrijednostima, budućnosti i Bogu. U konačnici, ti odlučuješ izabrati pravu osobu za sebe, i ostati joj vjeran, odan i privržen bez obzira na poteškoće koje će se pojavljivati na vašem životnom putu.

Ne moraš slijediti stope svojih roditelja niti bilo koga drugoga, nego svjesno odaberi da ćeš kročiti drugom stazom. Budi mudar i nastoj da te vjernost, odanost i privrženost vode u tvojim odlukama svaki dan.

Priredila I.A., Book.hr

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Filete, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi pročitajte ovdje.  Knjigu možete nabaviti ovdje.  

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh