Osobni razvoj

POTRAGA ZA IDENTITETOM

10 izreka iz Biblije koje iscjeljuju nesigurnosti, strahove i sumnje U mojoj potrazi za zdravim identitetom morala sam početi od Božje istine jer sam znala da je jedino Njegovo mišljenje nepromjenjivo

Foto: Pixabay

 

Bog je došao kako bi s nas skinuo sve krive etikete i naučio nas pravoj istini o nama samima.

U mojoj potrazi za zdravim identitetom morala sam početi od Božje istine jer sam znala da je jedino Njegovo mišljenje nepromjenjivo

U mojoj potrazi za zdravim identitetom morala sam početi od Božje istine jer sam znala da je jedino Njegovo mišljenje nepromjenjivo. Svi drugi parametri koje sam koristila za mjerenje svoje vrijednosti bili su nestalni. Fizički izgled, prijateljstva, odobravanje roditelja, ocjene i postignuća –sve me je to moglo podići ili me pak baciti u depresiju, sve je ovisilo o tome kakav mi je bio dan. Trebala sam nešto postojano, što će usmjeravati moje poimanje same sebe.

Kako bih započela proces otkrivanja, okrenula sam se Božjoj Riječi. Nisam mogla vjerovati kad sam shvatila koliko toga ne znam o samoj sebi:

Odabran(a) sam i prihvaćen(a).

„Vi ste, naprotiv, izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod određen za Božju svojinu, da razglasite slavna djela onoga koji vas pozva iz tame u svoje divno svjetlo.“ (1 Pt 2,9)

Prekrasno sam stvoren(a).

„Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao, kosti moje ne bjehu ti skrite dok nastajah u dubini zemlje. Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.“ (Ps 139,13-16)

Stvoren(a) sam sa svrhom.

„Njegovo smo, naime, stvorenje, stvoreni u Kristu Isusu radi djela ljubavi koja Bog unaprijed pripremi da u njima živimo.“ (Ef 2,10)
Bog me promatra.
„Jahve, proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš, znani su ti svi moji putovi. Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Jahve, sve već znadeš.“ (Ps 139,1-4)

Oprošteno mi je.

„Vas koji ste zbog prekršaja i neobrezanja svoga tijela bili mrtvi, oživi zajedno s njim; oprosti nam dobrohotno sve prekršaje; izbrisa zadužnicu koja je svojim odredbama bila nama protivna; ukloni je prikovavši je na križ.“ (Kol 2,13-14)Božje sam dijete.
„A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga.“ (Iv 1,12-13)

Ljubljen(a) sam.

„Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja. A to i jesmo!“ (1 Iv 3,1)

Nov sam stvor.

„Dakle, ako je tko u Kristu, on je nov stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.“ (2 Kor 5,17)

On se brine za mene.

„ Budite zadovoljni onim što imate, jer je on sam rekao: ‘Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti!’“(Heb 13,5)

Otkupljen(a) sam.

„Krist nas je otkupio od prokletstva Zakona postavši mjesto nas proklet.“ (Gal 3,13)

Riječ je opovrgnula laži i etikete s kojima sam se borila čitav svoj život i iscijelila je moje nesigurnosti, strahove i sumnje

Nisam mogla vjerovati koliko Božja Riječ govori o mom identitetu (i ovaj je popis samo djelić istine koju pronalazimo u Bibliji). Riječ je opovrgnula laži i etikete s kojima sam se borila čitav svoj život i iscijelila je moje nesigurnosti, strahove i sumnje.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“, autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete pročitati ovdje, a  kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh