Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

‘Moja žena uvijek vreba nada mnom. Osjećam se kao da ima velika kliješta’ Razmislite zašto vaša žena to radi. Ona ne želi da mali problem preraste u veliki

Foto: Shutterstock

„Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg.“ (Izr 31, 12)

Mnoge žene, poput moje Sarah, vole svakodnevno razgovarati s mužem o njihovu međusobnom odnosu. Ona na taj način želi spriječiti da mali bračni problem preraste u veliki. Prvih godina našega braka ja zaista nisam shvaćao zašto ona mora odmah rješavati svaki problem. Zapravo sam smatrao da razgovaranje o potencijalnim problemima na dnevnoj bazi znači da zaista i imamo neki veći bračni problem!

Tek sam kasnije shvatio što se u našem braku zapravo događa te kako sam mogao izbjeći svu tu vrtnju ludim krugom

Dugi niz godina nisam shvaćao njezinu namjeru koja se krila iza tih razgovora. Često sam mislio da mi time želi predbaciti što joj nisam pružio dovoljno ljubavi pa sam takve razgovore nastojao izbjeći kako bih spriječio da se osjećam nedovoljno poštovan. Kada bih šutio nakon što mi je postavila pitanje, ona mi se još više primicala pokušavajući otkriti u čemu je problem. Naravno, ja sam se zbog toga još više povlačio u sebe. Tek sam kasnije shvatio što se u našem braku zapravo događa te kako sam mogao izbjeći svu tu vrtnju ludim krugom.

Konferencija za brak, obitelj i veze – „Zadrži smjer 2023.“  

Želja za povezanošću

Danas se predano trudim dešifrirati poruke svoje žene čim počne ispitivati ili od mene tražiti neku informaciju. Još uvijek imam tu mušku sklonost da pomišljam da ona možda zabada nos gdje joj nije mjesto, da je radoznala, kritizira ili me čak pokušava kontrolirati. U iskušenju sam da se počnem osjećati poput jednog muža koji mi je napisao: „Moja žena uvijek vreba nada mnom. Osjećam se kao da ima velika kliješta, poput onih kojima se reže metal na automobilima prilikom spašavanja unesrećenih, kojima pokušava prodrijeti u mene. Trebam svoj prostor. Trebam svoju neovisnost.“

Razmislite zašto vaša žena to radi. Ona ne želi da mali problem preraste u veliki

Znam kako se ovaj muškarac osjeća, ali takva razmišljanja odbacujem od sebe. Znam da Sarah ne pokušava upravljati mnome. Njezine su namjere dobre. Znam da se samo želi povezati sa mnom, osjetiti otvorenost i bliskost između nas. To je snažan dio njezine ženstvenosti i jedan od razloga zašto sam se uopće zaljubio u nju.

Kao muž, pazite da se ne uzrujavate zbog njezine „znatiželje“ i svih tih (nepotrebnih) pitanja koja vam postavlja. Razmislite zašto vaša žena to radi. Ona ne želi da mali problem preraste u veliki. Ona vam se primiče zato što vas voli i veoma ste joj važni!

3dIz knjige „Ljubav i poštovanje“ autorâ dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredio L. M.

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh