Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

MEĐUSOBNA PRIVLAČNOST Emocionalno nedostupne i emocionalno ovisne osobe Emocionalno nedostupne i emocionalno ovisne osobe privlače se i međusobno se koriste kako bi ispunile svoje emocionalne praznine

MEĐUSOBNA PRIVLAČNOST: Emocionalno nedostupne i emocionalno ovisne osobe

Foto: Unsplash, The HK Photo Company

 

Ljutito je poklopila slušalicu. Isprekidani joj je zvuk davao do znanja da je razgovor nažalost završio. Odavno je prestala brojiti koliko puta su njihovi razgovori završili ovako – u ljutnji, prepirki i optuživanjima. Zašto je tako hladan i zašto sumnja u njihovu vezu? Zašto mu je toliko teško iskazati joj ljubav za kojom toliko žudi? Već su više od dvije godine u vezi na daljinu i više nije mogla podnijeti bol i stres zbog osjećaja koliko su njih dvoje međusobno udaljeni. Trebala ga je uza se. Željela ga je osjetiti blizu sebe, ne samo fizički već i emocionalno. Možda su ga kilometri među njima sprječavali da poruši zidine oko svoga srca. Cijelo je vrijeme nalazila isprike za njegovo ponašanje. Mislila je da će se on otvoriti, opustiti i dati joj svoje srce ako se ona potrudi više i voli ga jače. Dvije su godine prošle, a ona je i dalje tapkala na istom mjestu, očajna i usamljena.

Vaš emocionalni temperament

Primjer ove mlade žene nije iznimka. Mnogi se ljudi osjećaju kao da se uzalud trude, i kao da se samo oni trude u vezi s emocionalno nedostupnom osobom.
Možda ste čuli za taj pojam – emocionalno nedostupna osoba – u nekom časopisu, od psihologa ili u nekoj od epizoda Dr. Phila.

Emocionalno nedostupne osobe

Taj pojam opisuje osobu koja škrto čuva svoje emocije za sebe i ne pokazuje ih ljudima koji je okružuju. Te je ljude obično netko povrijedio u prošlosti ili se trenutno bore s nekim problemom, pa podižu emocionalne obrambene zidove kako bi se zaštitili od boli. Ti zidovi drže druge ljude na distanci, i pružaju lažan osjećaj sigurnosti i kontrole.

Emocionalno ovisne osobe

Možda ćete pomisliti da osoba koja ne vjeruje nikome teško pronalazi romantičnog partnera, ali s druge strane spektra nalaze se emocionalno ovisne osobe. Emocionalno ovisnu osobu je netko povrijedio u prošlosti, kad ju je napustio ili kad je nekoga izgubila, pa ona odbijanje doživljava kao smak svijeta. Takva osoba vjeruje da može pridobiti drugoga da ju voli ako mu pruža više, ako traži manje i voli bolje. Tako se razdaje u beskonačnost u vezi u kojoj gotovo ništa ne dobiva zauzvrat. Kad osjeti da je dala sve što je mogla, i dalje daje i nada se, moli i čeka da ju partner zavoli.

Emocionalno nedostupne i emocionalno ovisne osobe privlače se i međusobno se koriste kako bi ispunile svoje emocionalne praznine. Iako svoje potrebe zadovoljavaju na nezdrav način, njihova im veza pruža zonu udobnosti, jer su se takvi muškarci i žene navikli samo na bol i patnju. Ne zaboravimo ni ovu činjenicu: kad nam nedostatci druge osobe odvuku pažnju, nikada se ne pozabavimo vlastitima.

(…)

Važno je prepoznati svoj emocionalni temperament jer on uvelike utječe na vrlo važnu sastavnicu veze: našu sposobnost da vjerujemo drugima

Da biste otkrili svoj emocionalni temperament, promatrajte širu sliku i zamijetit ćete različite nijanse straha, odbijanja, boli, osjećaja manje vrijednosti ili ponosa, sklonosti k sukobima, kontroli ili agresivnom ponašanju. Ako smo iskreni, vjerojatno ćemo se prepoznati negdje na sredini ljestvice – između emocionalne nedostupnosti i ovisnosti.
Važno je prepoznati svoj emocionalni temperament jer on uvelike utječe na vrlo važnu sastavnicu veze: našu sposobnost da vjerujemo drugima.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ne gubite ni trena i pročitajte ovu knjigu. Dugujete to svom ljubavnom životu (dr.sc. Les Parrott i dr.sc. Leslie Parrott)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh