Osobni razvoj

PRIJE DRUGOG, UPOZNAJ SEBE

Koliko ćemo voljeti druge ovisi o tome koliko smo sposobni voljeti same sebe Voljeti sebe zahtijeva da: poznajete, cijenite i poštujete osobu koja jeste dok se postupno razvijate u osobu kakvom vas je Bog zamislio

Foto: Pixabay

 

Živimo u društvu koje je opsjednuto upoznavanjem drugih. Mladiće i djevojke se ohrabruje da izlaze van s drugima, da upoznaju ljude s nadom da će upoznati svoju bolju polovicu. Tako nekome mogu otići mjeseci, čak i godine na hodanje s osobom za koju se je nadao/nadala da će s njom otići pred oltar. Pritom zaboravlja na činjenicu da život u braku uključuje ne samo jednu nego dvije osobe.

A kad se zbroji vaš staž hodanja, ispast će da ste uložili silnu energiju i nebrojene sate u upoznavanje osobe s kojom ćete stati pred oltar. Ali, što je s onom drugom osobom?
Što je s vama?

Koliko ćemo voljeti druge ovisi o tome koliko smo sposobni voljeti same sebe

Koliko ćemo voljeti druge ovisi o tome koliko smo sposobni voljeti same sebeBog razumije važnost introspekcije. Biblija nas uči: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!“ (Mt 22,39). Koliko ćemo voljeti druge ovisi o tome koliko smo sposobni voljeti same sebe. Ironija je u tome da su mnogi samci spremni izaći u svijet i voljeti nekoga drugoga, a nisu si uzeli vremena da zavole sebe.

Uvijek kao da se više usredotočimo na prvi dio biblijskog retka, u kojem nas Gospodin poziva da ljubimo bližnje, dok drugi dio retka, poziv da ljubimo sebe, zapostavimo

Voljeti sebe zahtijeva da: poznajete, cijenite i poštujete osobu koja jeste dok se postupno razvijate u osobu kakvom vas je Bog zamislio. Ali ova prevažna istina često nekako ostane pozadi. Uvijek kao da se više usredotočimo na prvi dio biblijskog retka, u kojem nas Gospodin poziva da ljubimo bližnje, dok drugi dio retka, poziv da ljubimo sebe, zapostavimo.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“, autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete pročitati ovdje, a  kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh