Osobni razvoj

LJUBAV GENIJALNOG ZNANSTVENIKA I GLAZBENE KNJIŽNIČARKE

Izbor žene s kojom će provesti život pokazao se ključnim za Nashov opstanak „Uzeo je u obzir njezinu želju da mu pristupi i da se potrudi osvojiti ga, i to ne samo koketiranjem, na koje nije bio imun više od ostalih ljudi, te mu se je činilo da ga je ona spremna prihvatiti onakvim kakav jest. Nash je konačno pozvao Aliciju na spoj u proljeće…“

Izbor žene s kojom će provesti život pokazao se ključnim za Nashov opstanak

Foto: Shutterstock

 

 

Nash je počeo često spominjati „glazbenu knjižničarku“ u razgovorima s Mattuckom.

[1]

Bio je na prekretnici. Opasnosti od njegovih seksualnih pokusa najednom su postale razorno vidljive. Brak se je činio razumnom opcijom i on se je, na vlastito zaprepaštenje, uvjerio da će se oženiti Eleanor. No kad se je vratio u Boston i kad ju je ponovo vidio, nikako nije mogao to učiniti. Alicia se je pojavila u pravom trenutku.

Povrh tog se je Nashu svidjelo ono što je zamislio. Sin prelijepe majke naslijedit će Alicijine klasične simetrije i vitkost njezine figure. Alicijina aristokratska loza i blagostanje njezine obitelji odgovarali su njegovu osjećaju superiornosti. Ne smije se zanemariti ni efekt koji je njezina inteligencija imala na njega. Nashu je lako postalo dosadno. Međutim u njoj je našao ugodno društvo. Sviđalo mu se je što je mislila svojom glavom i zabavljao ga je njezin sarkazam i bezobzirnost.

„Imali su mnogo toga zajedničkoga…“

Izbor žene koja će se kasnije pokazati ključnom za njegov opstanak bio je dio Nashova genija. Uzeo je u obzir njezinu želju da mu pristupi i da se potrudi osvojiti ga, i to ne samo koketiranjem, na koje nije bio imun više od ostalih ljudi, te mu se je činilo da ga je ona spremna prihvatiti onakvim kakav jest. Primijetio je njezinu odlučnost da se prilagodi njegovu značaju, zaključivši da je ona znala što dobiva s njim i da nije očekivala više od toga.

Imali su mnogo toga zajedničkoga. Oboje su bili bliski sa svojom majkom. Oboje su imali emocionalno hladne očeve, ali koji su poticali intelektualni razvoj svoje djece. Oboje su odrasli u obiteljima u kojima su intelektualno postignuće i socijalni položaj bili važniji od osjećajnosti i nježnosti. Oboje su zbog preuranjena mentalnog razvoja na neki način usporili adolescenciju. Oboje su se, svako na svoj način, osjećali neprihvaćenima te su se stoga borili za svoj status. Njihove postupke vodila je hladna proračunatost.

„Nije jasno zašto ju je zapravo upoznao s roditeljima, osim možda…“

No bez obzira na sve to udvaranje je išlo vrlo polako. Nash je konačno pozvao Aliciju na spoj u proljeće. U lipnju 1955. ona je napisala Joyce da se viđaju „povremeno“.

[2]

Rekla je da ju je upoznao sa svojim roditeljima kakva tri tjedna prije. Ali naglasila je da nisu spolno intimni. Nije jasno zašto ju je zapravo upoznao s roditeljima, osim možda zbog velike zabrinutosti njegove majke za njegov društveni život. Alicia, za koju je to trebalo biti ohrabrujuće, nije si dopustila da to tako protumači…

Ulomak iz knjige „Genijalni um – život matematičkog genija i nobelovca Johna Nasha” autorice Silvyje Nasar. Knjigu do nedjelje 24. lipnja možete kupiti po sniženoj cijeni od 84 kune (redovna cijena iznosi 120 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje. 

O knjizi „Genijalni um – život matematičkog genija i nobelovca Johna Nasha“

…otkriva priču o životu Johna Nasha – američkog matematičara i nobelovca, temeljeći svaku pojedinost na dokumentima i izvorima te podatcima dobivenima u razgovorima s više od stotinu pojedinaca, Nashovih prijatelja i poznanika.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh